Kordić je sramota hrvatskog naroda; pozivamo Zagreb da imenuje jedan trg po ahmićkim žrtvama

Podijelite ovaj članak:

Aktivisti i aktivistkinje iz četiri organizacije civilnog društva u zajedničkoj izjavi za javnost ističu da su zgroženi snimkom na kojem ratni zločinac Dario Kordić kaže da bi ponovio sve ono što je činio tokom rata u Bosni i Hercegovini.

– Naime, na snimku koji je nastao na druženju, Dario Kordić je dao gotovo prijeteći odgovor na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: „Je li vrijedilo zatvora i rata?“. „Rekao sam, sve bih ponovio! Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila“, odgovorio je Kordić – navode iz Centra za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb; Centra za građansku hrabrost, Zagreb; Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo i Ženske mreže Hrvatske.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kako dodaju, dokazao je da je Republika Hrvatska „rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a, te da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“ Isti sud je ustanovio i presudio da su zločini u Ahmićima bili zločin protiv čovječnosti. Dario Kordić je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

“Podsjećamo, u Ahmićima, a čije bi zločine Dario Kordić ponovio, ubijeno je 116 osoba. Od tog broja 32 su bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije mjesne džamije su uništene. Zločin je počinjen na svirep način, žrtve su spaljene. Među ubijenim su cijele obitelji. Tijela svih nestalih još uvijek nisu pronađena”, dodaju iz ovih organizacija civilnog društva.

Napomenuli su da je neprihvaljivo rehabilitiranje ratnih zločinaca, te apelirali prema vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, da ratni zločinci nisu heroji. Osuđivanje njihovih djela, napominju, naša je civilizacijska odrednica. Ne samo kao izraz poštovanja prema žrtvama iz prošlosti, nego i zbog našeg odnosa prema budućnosti.

– Pozivamo Grad Zagreb, da imenuje jedan trg po ahmićkim žrtvama. Od Gradske skupštine – Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a kojem smo prijedlog predali u travnju ove godine, još uvijek nismo dobili odgovor. Međutim, gestama osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, naša inicijativa postaje još relevantnija. Samo sa trgom, gdje će se mlade generacije moći educirati o našoj tragičnoj prošlosti, Bosna i Hercegovina i Hrvatska mogu kročiti zajedno prema svjetlijoj budućnosti – navode u zajedničkoj izjavi Centar za žene žrtve rata – ROSA, Zagreb; Centar za građansku hrabrost, Zagreb; Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo i Ženska mreža Hrvatske, saopćeno je iz UDIK-a, prenosi N1.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kordić je sramota hrvatskog naroda; pozivamo Zagreb da imenuje jedan trg po ahmićkim žrtvama Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x