Manja pekara: U bureku pronađeno svinjsko meso

Podijelite ovaj članak:

U toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta Krajina Klas, Poslovna jedinica Pekoteta Manja Vogošća.

FUZIP navodi kako je u nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

– Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao “burek mini zaleđeno”, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača Krajina Klas – navodi se u saopćenju.

Kako dodaju, za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

– S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo  svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa – pojasnili su iz FUZIP-a.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Manja pekara: U bureku pronađeno svinjsko meso Post Views: 3 Subscribe Notify of new follow-up comments new replies to my comments […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x