Međunarodni je dan žena: Znate li kako je zapravo nastao?

Podijelite ovaj članak:

Na ovaj dan slave se društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena

Početkom 20. stoljeća pojavila se ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena. To je bilo vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, zbog kojih je često dolazilo do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila odlučile su održati javne demonstracije 8. marta 1857. u New Yorku, ali policija ih je rastjerala. Ipak, nisu odustajale i dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat.

Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u historiji kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 hiljada žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Nije dugo trebalo čekati da se obilježavanje proširi i na druge zemlje pa je već 1911. Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Uoči Prvog svjetskog rata u kampanji za mir, Ruskinje su svoj prvi Međunarodni dan žena obilježile 23. februara, posljednje nedjelje u februaru. Nakon rasprava, dogovoreno je da se Međunarodni dan žena obilježava svake godine 8. marta i taj dan od tada ostaje globalni datum Međunarodnog dana žena, kako piše IWD.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Međunarodni je dan žena: Znate li kako je zapravo nastao? […]

[…] Međunarodni je dan žena: Znate li kako je zapravo nastao? […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x