Mehmedović: Da li je državna imovina BiH dio tala?

Podijelite ovaj članak:

Luka Šipad u Šibeniku, RH, postala je vlasništvo turske korporacije Yildirim iako je državno vlasništvo BiH. To znači da je Hrvatska prodala državnu imovinu naše zemlje turskoj kompaniji. Tim povodom se oglasio i Šemsudin Mehmedović, čiju objavu prenosimo u cjelosti:

“Nisam čuo protestne izjave iz Sarajeva našim prijateljima iz Turske, a pogotovo njihovim partnerima u Republici Hrvatskoj! Nisam čuo protestne izjave ili diplomatske note niti Hrvatskoj niti Turskoj. Zanimljivo, ni OHR se nije izjasnio iako je Schmidt nedavno bio u Turskoj sa ministrom vanjskih poslova Turske.

Izgleda da se kreira novi model za državnu imovinu, „šta je ko jamio, jamio“, i da će ova kupoprodaja bh državne imovine u Hrvatskoj biti model koji će se pokušati realizirati u cijeloj BiH. Očito da je model da „strateški partneri“ i „pokrovitelji“ pojedinog naroda u BiH postanu kupci bh državne imovine. Zato je učešće Turske u kuporodaji državne imovine u Hrvatskoj presedan i potez koji bi mogao odrediti sudbinu državne imovine u BiH.

Onda se moramo zapitati da li je neko od Bosanskih zvaničnika sa Turskom dogovorio ovaj model. Čini se da neko u svojoj glavi razvija film prema kojem se Bošnjaci neće buniti ako Turska kupi državnu imovinu BiH koju je zaposjela Hrvatska i na kojoj zarađuje. U smislu „i vuk sit, i ovce na broju.“

Samo što su u ovom slučaju ovce u Sarajevu a vukovi u Hrvatskoj i Turskoj. Turska i Hrvatska kroje, prema primjeru kupoprodaje luke Šipad u Šibeniku, model raskusurivanja sa državnom imovinom. A preko Turske, Hrvatska i Srbija bi preuzele ono što nisu uspjele agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Onda se mora postaviti još jedno pitanje: obzirom na borbu za udjel u vladi Federacije, logično se zapitati je li na relaciji Turska – Hrvatska ovim kupljena dobra volja Hrvatske da Čoviću naloži drugačiji odnos za formiranje Vlade Federacije. 100 miliona KM i model Srbiji i Hrvatskoj za njima prihvatljivo rješenje pitanja državne imovine.

Sada uspostavljeni model sa kupoprodajom luke Šipad moguće da će primjeniti u RS: tamo bi, po tom modelu, zaposjednutu bh državnu imovinu od RS trebale kupiti firme iz Mađarske, Srbije i Rusije, a u dijelu Federacije sa hrvatskom većinom, firme iz Hrvatske”.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mehmedović: Da li je državna imovina BiH dio tala? […]

[…] Mehmedović: Da li je državna imovina BiH dio tala? […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x