Misterija jezera Nula kod Vareša

Podijelite ovaj članak:

Da li ste ikada čuli gdje se tačno nalazi najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini?

Jezero „Smreka“, među stanovnicima Vareša poznatije pod nazivom “Nula”, upravo je ta lokacija. Mistična ljepota nastala na površinskom kopu nekadašnjeg rudnika „Smreka“ u ovom gradu već godinama plijeni posjetitelje svojom neobičnom ljepotom. Boja jezera je ono što će, prvenstveno, zaokupiti svakog ko jednom čuje za smaragdno zeleno oko koje okružuju brda Kota i Veokovac.

No, tu misterija ne prestaje.

Sto metara ispod površine zarobljene mašine vareškog rudnika

Dužina ovog specifičnog jezera iznosi oko 500 metara, a širina oko 300 metara, dok se dubina procjenjuje na oko 100 metara. Nastalo je tokom ratnih dejstava u BiH na površinskom kopu vareškog rudnika, kojeg su tokom godina u potpunosti napunile podzemne vode i jedan lokalni potočić. Na tom mjestu i ranije je postojalo maleno jezero, no dok je rudnik funkcionirao voda se izbacivala uz pomoć pumpi. Ipak, tokom rata nivo vode je rastao, te su “zarobljene” zauvijek pod ovim jezerom ostale brojne mašine, a još uvijek se uz jezero vežu i brojne druge misterije.

“Varešani imaju poseban odnos prema jezeru “Nula”, za njega su jako vezani i slobodno mogu reći ponosni na naše jezero. Teško možete naći osobu koja je posjetila Vareš, a da nema fotografiju vareškog jezera. Ljudi jezero posjećuju, ako ne zbog kupanja, ribolova, onda da šetaju do njega, fotografišu ga. Jezero predstavlja posebnu atrakciju zimi, kada cijela površina jezera zaledi”, kazao je Almir Čikmiš iz Turist info centra Vareš.

I upravo lokalci i povremeni posjetitelji jedini koriste kompletan turistički potenicijal ovog jezera koji je, zaista, ogroman.

Nedostatak infrastrukture najveći problem

Ipak, najveći nedostatak jezera je to što okolni ambijent odudara od ljepote jezera, čija je kvaliteta vode potvrđena višestrukim istraživanjima. To je i glavni razlog zašto je teško privući turiste, no u Varešu smatraju kako je to moguće promijeniti aktivnim djelovanjem.

“Mi smo navikli, ali turiste ne možemo privuči u ovim okolnostima. Smatram da s ovim jezerom možemo zaraditi i promovirati se, ovo je jedna od najznačajnijih vareških destinacija, jer je ovo najveći bunar pitke vode u državi, vjerovatno i šire”, kazao je vareški ribolovac Ilhan Klančević.

No i pored svega toga jezero postaje sve popularnije, zahvaljujući posjetiteljima koji svoja iskustva dijele na društvenim mrežama. Na samoj lokaciji moguće je uživati uz vikend piknik, ribolov i druženje, a dobra je to prilika da posjetite i druge zanimljivosti Vareša.

Visoko.ba

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Misterija jezera Nula kod Vareša […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x