Mobilni aparat: pomagač ili objektivna prijetnja?

Podijelite ovaj članak:

Da li je naš mobitel naš prijatelj i personalni asistent ili nas odvaja od svakodnevnih obaveza i života kakvim se nekada bitisalo?

Mobilni uređaj danas je, složili se mi ili ne, jedan od važnijih uređaja gotovo neophodnih za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Mnogi od nas, bez mobitela su kao bez ruke. Služi nam za poslovnu i privatnu komunikaciju, za razmjenu poruka bilo putem SMS-a ili putem neke od globalno popularnih aplikacija, za komunikaciju e-poštom, čitanje, zabavu na društvenim mrežama. Mobitel nam je i personalni asistent koji nas podsjeća na rođendane, godišnjice, poslovne obaveze i sastanke. Njime plaćamo račune i komuniciramo širom planete. Šta sve naš mobilni uređaj zna o nama, a da toga nismo ni svjesni?

Koliko vremena poklanjamo svojim mobitelima?

U prosjeku, na dnevnoj bazi mobitelu posvetimo skoro 3 sata što je duplo više od vremena koje koristimo kako bi pojeli 3 dnevna obroka. Mobitel dnevno otključamo preko 100 puta, a društvene mreže i vijesti provjeravamo gotovo 40 puta. Uz veliki dio dnevnih aktivnosti i rutina, poput gledanja TV-a, šetnje i sličnih aktivnosti paralelno koristimo i naš mobilni uređaj. Oko 90 minuta provedemo na društvenim mrežama, a 75 minuta od navedenih 90 minuta provodimo konzumirajući sadržaj drugih ljudi na društvenim mrežama, uslovno rečeno prateći druge korisnike.

Koliko i šta naši mobiteli znaju o nama?

Ako zanemarimo kategoriju zabave i korištenje mobitela u komunikacijske svrhe, mobiltele možemo svrstati u kategoriju skrivenih opasnosti o kojima nešto pretjerano kao potencijalnoj prijetnjii ne razmišljamo.

Pogledajmo što sve naši mobilni uređaji znaju o nama:
▪️Broj kreditnih kartica
▪️Stanje bankovnih računa ili uplata
▪️Tekstualne poruke koje izmjenjujemo
▪️Telefonske pozive koje uspostavimo 
▪️Imena, prezimena, adrese, e-mail adrese i        brojeve telefona
▪️Nedavno posjećena mrežna mjesta (web adrese)
▪️Lokacije po kojima se krećemo i zadržavamo
▪️Fiziološke parametre (dio korisnika koji koristi aplikacije za brojanje koraka i slično)
▪️Datoteke koje međusobno izmjenjujemo
▪️Izbrisane datoteke
▪️Šifre

Važna je činjenica da se negativne posljedice rijetko događaju same od sebe, već svakoj prethodi naša neoprezna i nepromišljena akcija, stoga je izuzetno važno kako koristimo naš mobilni uređaj i koliko smo pažljivi pri korištenju istog.

Naš mobitel je izuzetno korisno sredstvo i olakšica ukoliko ga koristimo na pravi način i za prave stvari. Ukoliko mu ne nađemo adekvatnu svrhu, postaje nam predmet koji nas odvaja od realnosti, i umjesto da bude olakšanje svakodnevnom životu, postaje teret.

Do nas je!

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x