Na crnoj listi sada i Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović

Podijelite ovaj članak:

Sjedinjene Američke Države su danas stavile na crnu listu četiri osobe – Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića – zbog njihove uloge u potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U skladu s Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD dodao je ove zvaničnike na listu sankcioniranih lica. Željka Cvijanović je jedan zvaničnik sa državnog nivoa u Bosni i Hercegovini, dok su Nenad Stevandić, Radovan Višković i Miloš Bukejlović zvaničnici u vlasti Republike Srpske, jednom od dva entiteta u BiH.

Prema navodima OFAC-a, ovi lideri su direktno odgovorni za poticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj. Time se opstruira i ugrožava provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, što predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i postignutom miru podržanom Dejtonskim sporazumom.

Brajan Nelson, podsekretar Ministarstva financija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, istaknuo je da ovakvo ponašanje predstavlja opasnost za budući put zemlje i njen uspješan put ka integraciji u euroatlantske institucije. SAD će nastaviti pružati podršku građanima Bosne i Hercegovine u njihovim naporima za očuvanje vladavine prava, mira i prosperiteta.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Na crnoj listi sada i Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović […]

[…] Na crnoj listi sada i Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x