Najdetaljini pregled koliko čega smijete prenijeti preko granice EU

Podijelite ovaj članak:

Unos hrane u Europsku uniju podložan je različitim pravilima i propisima, posebno kada je u pitanju hrana životinjskog porijekla, voće, povrće i proizvodi od žitarica.

Pripremila: Azra Mahmutović za Senzor.ba

Ovdje su neka opća pravila koja se odnose na unos hrane u Europsku uniju:

 1. Hrana životinjskog porijekla: Unos hrane životinjskog podrijetla, kao što su meso, mliječni proizvodi, jaja, riba i proizvodi od ribe, podliježe strogim kontrolama radi sprečavanja unošenja bolesti životinja ili zaraznih bolesti.
 2. Voće i povrće: Unos voća i povrća u Europsku uniju obično je dopušten, ali postoje ograničenja i propisi o količinama koje se mogu unijeti kako bi se spriječilo unošenje štetnika i bolesti koje bi mogle ugroziti europske poljoprivredne kulture.
 3. Alkohol i duhanski proizvodi: Unos alkohola i duhanskih proizvoda podložan je ograničenjima i carinskim pravilima. Putnici koji unose alkohol i duhanske proizvode u Europsku uniju mogu biti ograničeni na određene količine prije nego što moraju platiti carinu.
 4. Prehrambeni dodaci i proizvodi s biljnim sastojcima: Unos prehrambenih dodataka i proizvoda s biljnim sastojcima, kao što su čajevi, biljni ekstrakti i slično, obično je dopušten, ali postoji mogućnost ograničenja i regulacije za određene suplemente.
 5. Prerađena hrana i pakirana hrana: Unos prerađene hrane i pakirane hrane obično je dopušten, ali svaka zemlja članica može imati svoje specifične propise i ograničenja, posebno za proizvode koji se smatraju netradicionalnim ili egzotičnim.

Koje količine mesa i ribe je dozvoljeno unijeti u Evropsku uniju

Meso i riba: Putnici koji ulaze u Europsku uniju obično su ograničeni na unos određenih količina mesa i ribe. Ograničenja se obično odnose na ukupnu težinu mesa i ribe koju putnik unosi, a mogu varirati ovisno o zemlji članici. Na primjer, putnici mogu biti ograničeni na unos do 20 kg mesa, uz dodatne ograničene količine za određene vrste mesa poput govedine, svinjetine, peradi itd.

Koje količine meda je dozvoljeno unijeti u Evropsku uniju

Općenito, uobičajena ograničenja za unos meda u Europsku uniju iznose oko 2 kilograma meda po osobi. Ovo je samo općenita smjernica, a konkretna ograničenja mogu varirati ovisno o zemlji članici i njenim specifičnim pravilima i propisima.

Važno je napomenuti da uvijek trebate provjeriti aktualne carinske propise i ograničenja za unos hrane u zemlju Europske unije u koju putujete, kako biste bili sigurni da se pridržavate važećih propisa. Prije putovanja, možete se informirati putem web stranica carinskih službi određene zemlje ili kontaktirati njihovu službu za informacije o carinama kako biste dobili najnovije informacije o unosu meda i drugih proizvoda u tu zemlju.

Pravila o unosu voća i povrća u Europsku uniju (EU)

Pravila o unosu voća i povrća u Europsku uniju (EU) mogu se razlikovati ovisno o zemlji članici i specifičnim propisima koji su na snazi. Ograničenja se obično primjenjuju kako bi se spriječilo unošenje štetnika, bolesti ili invazivnih vrsta koje bi mogle ugroziti europske poljoprivredne kulture.

Općenito, putnici su obično ograničeni na unos ograničenih količina voća i povrća kako bi se spriječilo unošenje štetnih organizama i bolesti. Ograničenja se mogu razlikovati ovisno o zemlji članici, ali evo nekoliko općenitih smjernica:

 1. Unos svježeg voća i povrća: Putnici obično su ograničeni na unos određene težine svježeg voća i povrća. Ograničenja se mogu izraziti u kilogramima.
 2. Unos sušenog voća i povrća: Za unos sušenog voća i povrća također mogu postojati ograničenja, ali ona se često izražavaju u količini, na primjer, u kilogramima ili u broju pakiranja.
 3. Unos prerađenog voća i povrća: Ako unosite prerađeno voće i povrće, poput džemova, sokova ili drugih konzerviranih proizvoda, također mogu postojati ograničenja.

Ograničenja se primjenjuju kako bi se osiguralo da unos voća i povrća ne predstavlja rizik za europske poljoprivredne kulture, okoliš ili zdravlje ljudi. Važno je napomenuti da se pravila mogu razlikovati ovisno o zemlji članici, pa je uvijek preporučljivo provjeriti aktualne carinske propise i ograničenja prije putovanja.

Pravila o unosu alkohola i duhanskih proizvoda u Europsku uniju (EU)

Pravila o unosu alkohola i duhanskih proizvoda u Europsku uniju (EU) mogu se razlikovati ovisno o zemlji članici, ali postoji nekoliko općih smjernica kojih se putnici često moraju pridržavati. Ograničenja se primjenjuju kako bi se spriječila ilegalna trgovina i zaštita zdravlja javnosti. Evo nekih općih smjernica:

 1. Alkohol: Putnici obično imaju ograničenje na količinu alkohola koju mogu unijeti u Europsku uniju bez plaćanja carine ili poreza na alkohol. Ograničenja se obično izražavaju u litrama ili u broju boca. Primjerice, putnici obično mogu unijeti do 1 ili 2 litre vina ili jakih alkoholnih pića bez plaćanja carine.
 2. Duhanski proizvodi: Za duhanske proizvode, poput cigareta ili cigara, također postoje ograničenja na količinu koju putnici mogu unijeti u Europsku uniju bez plaćanja carine. Ograničenja se obično izražavaju u broju cigareta ili količini duhana. Primjerice, putnici obično mogu unijeti do 200 cigareta bez plaćanja carine.

Pravila za unos prehrambenih dodataka i proizvoda s biljnim sastojcima u Europsku uniju (EU)

Evo nekoliko općih smjernica:

 1. Sigurnost proizvoda: Prehrambeni dodaci i proizvodi s biljnim sastojcima moraju biti sigurni za konzumaciju. Proizvođači su odgovorni za osiguravanje sigurnosti svojih proizvoda te se očekuje da proizvodi prolaze kroz odgovarajuće testiranje i sigurnosne procjene prije stavljanja na tržište.
 2. Označavanje proizvoda: Proizvođači moraju jasno označiti svoje proizvode s biljnim sastojcima kako bi potrošačima pružili potrebne informacije o sastavu proizvoda. To uključuje navođenje sastojaka, nutritivnih vrijednosti, uputa za uporabu i sve druge relevantne informacije.
 3. Regulacija dodataka prehrani: Prehrambeni dodaci podliježu posebnim regulativama u EU kako bi se osiguralo da su sigurni za konzumaciju i da pružaju određene nutritivne koristi. Ovi proizvodi moraju biti registrirani i odobreni prije stavljanja na tržište.
 4. Biljni proizvodi: Biljni proizvodi, kao što su čajevi, ekstrakti, biljne kapi i slično, također moraju biti sigurni za konzumaciju i pravilno označeni. Ovi proizvodi mogu biti regulirani kao prehrambeni dodaci ili kao hrana, ovisno o njihovoj namjeni i sastavu.

Pravila za unos prerađene hrane i pakirane hrane u Europsku uniju (EU)

Evo nekoliko općih smjernica:

 1. Označavanje proizvoda: Proizvodi prerađene hrane i pakirane hrane moraju biti jasno označeni kako bi potrošačima pružili informacije o sastojcima, nutritivnoj vrijednosti, datumu isteka roka trajanja, načinu skladištenja i drugim relevantnim informacijama. Etikete proizvoda moraju biti lako čitljive i razumljive.
 2. Sigurnost hrane: Proizvođači su odgovorni za osiguravanje sigurnosti svojih proizvoda prilikom proizvodnje, pakiranja i distribucije. Proizvodi moraju biti sigurni za konzumaciju, a proizvođači su obvezni poštovati standarde higijene i sigurnosti hrane.
 3. Regulacija aditiva i konzervansa: Upotreba aditiva i konzervansa u prerađenoj hrani podložna je strogim propisima. Aditivi koji se koriste u hrani moraju biti odobreni od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i moraju biti navedeni na etiketi proizvoda.
 4. Nutritivna deklaracija: Na etiketama proizvoda mora biti navedena nutritivna deklaracija koja sadrži informacije o energijskoj vrijednosti proizvoda te sadržaju masnoća, zasićenih masnoća, ugljikohidrata, šećera, proteina i soli.
 5. Regulacija GMO-a: Proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme (GMO) podložni su posebnim propisima i moraju biti jasno označeni kao takvi na etiketi proizvoda.
 6. Specifična regulacija za određene vrste hrane: Postoje posebni propisi koji se odnose na određene vrste prerađene hrane, poput mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, pekarskih proizvoda, slatkiša, pića i sl.

Propisi za unos hrane u EU mogu varirati ovisno o zemlji

Važno je napomenuti da se propisi i regulativa mogu razlikovati ovisno o zemlji članici EU, ali općenito, cilj je osigurati sigurnost i kvalitetu hrane na tržištu te pružiti potrošačima jasne i točne informacije o proizvodima koje kupuju. Pri kupovini prerađene hrane i pakirane hrane uvijek je važno obratiti pažnju na etikete proizvoda i potražiti proizvode koji su od pouzdanih proizvođača i koji jasno pružaju informacije o sastavu, nutritivnoj vrijednosti i sigurnosti proizvoda, dok je pri kupovini prehrambenih dodataka ili proizvoda s biljnim sastojcima uvijek važno obratiti pažnju na etikete proizvoda i potražiti proizvode koji su od pouzdanih proizvođača i koji jasno pružaju informacije o sastavu i sigurnosti proizvoda.

Također, važno je napomenuti da unos alkohola i duhanskih proizvoda može biti podložan dodatnim propisima i ograničenjima, kao i zdravstvenim upozorenjima, posebno u vezi s duhanskim proizvodima.

Preporučujemo vam da se obratite carinskoj službi ili nadležnim vlastima u zemlji u koju putujete kako biste dobili najnovije informacije o pravilima i ograničenjima za unos alkohola, duhanskih proizvoda, kao i proizvoda životinjskog porijekla u tu zemlju, piše Senzor.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x