Njemačka: Nestašica lijekova, zatvoreno 120 apoteka

Podijelite ovaj članak:

Apoteke se zatvaraju alarmantnom brzinom posljednjih godina u Njemačkoj, a više od 120 apoteka zatvoreno je samo u prva tri mjeseca ove godine, prema podacima Saveznog udruženja njemačkih farmaceuta (ABDA ).

“Trenutno imamo najmanji broj apoteka od ranih 1980-ih”, rekao je za Euronews Christian Splett, portparol ABDA.

Ova situacija je mnoge stanovnike Njemačke ostavila bez ključne veze sa zdravstvenim sistemom, posebno u ruralnim područjima, jer su farmaceuti često prvi stručnjaci koji ljudi traže pomoć za svoje probleme prije nego što kontaktiraju liječnika.

“Farmaceuti također obavljaju osnovnu funkciju u sistemu zdravstvene zaštite, koju ne možete mjeriti količinom lijekova koje prodaju”, rekao je Splett.

Prema ABDA-i, postoji nekoliko razloga zašto se apoteke zatvaraju velikom brzinom, ali glavni razlog je to što se čini da nema velike budućnosti za mlade farmaceute u apotekarstvu.

Komplikovane birokratske procedure dovode do zatvaranja mnogih privatnih apoteka.

Osim toga, prema službenoj nacionalnoj bazi podataka PharmNet.Bund, koja prati nabavku lijekova u Njemačkoj, više od 400 lijekova se navodi kao nedostupno u zemlji.

Hiljade apoteka zatvorilo je 14. juna svoja vrata na taj dan u znak protesta protiv sve teže situacije u kojoj se nalaze.

Radnici traže od vlade da poveća stopu koja im se plaća za svaki lijek koji se izdaje na recept, podižući je sa 8,35 na 12 eura.

No, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach odbio je zahtjev farmaceuta da dobiju više novca, rekavši da nedostaje dodatnih sredstava za zadovoljenje zahtjeva osoblja.

Klix

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Njemačka: Nestašica lijekova, zatvoreno 120 apoteka Post Views: 9 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x