Norveška otkazala skup na kojem je najavljeno spaljivanje Kur'ana

Podijelite ovaj članak:

Ovo je zločin iz mržnje, mržnja nije sloboda izražavanja, kazao je

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je da je nakon upozorenja iz Turske Norveška promijenila odluku i otkazala odobrenje za skup na kojem je bilo najavljeno spaljivanje svete knjige Kur'ana.

Čavušolu je u obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari kazao da je ubrzanje procesa globalizacije uzrokovalo dva ishoda unutar čovječanstva.

“Nacionalni identiteti erodirani”

Kako je pojasnio, prvi ishod je uniformizacija ili standardizacija u kojoj su nacionalni identiteti erodirani, a svijest o značaju jezika je izgubljena. Drugi ishod su zločini iz mržnje, rasizam, ksenofobija, netolerancija i diskriminacija prema drugačijim ljudima, uključujući islamofobiju.

– Vidjeli ste šta se dogodilo u Švedskoj, Nizozemskoj i Danskoj. Isto bi se dogodilo i u Norveškoj. Danas smo pozvali norveškog ambasadora u naše ministarstvo nakon čega su otkazali odobrenje koje su dali za skup. Zločin protiv čovječnosti nije sloboda izražavanja. Ovo je zločin iz mržnje. Mržnja nije sloboda izražavanja – rekao je Čavušolu.

Dodao je da Norveška, Švedska, Danska i Finska imaju uglavnom iste zakone o slobodi izražavanja.

– Oni tvrde da “žive u naprednijoj demokratiji”, ali su od ove četiri zemlje Finska, a sada i Norveška, otkazali skupove. Finska je kazala da to neće dozvoliti, ali u Švedskoj i Danskoj pod izgovorom slobode izražavanja vrijeđaju našu vjeru islam, religiju mira, i spaljuju našu svetu knjigu Kur'an. Isto je i u Holandiji. Ali pokušajte to učiniti protiv njih, odmah će reći rasizam, ksenofobija, radikalizacija… Sve ovo je pogrešno. Smatramo da ovo nije ispravno raditi – kazao je Čavušolu.

“Nije ispravno skrnavljenje bilo koje religije”

Dodao je da nije ispravno napadanje i skrnavljenje bilo koje religije.

– Kao vjernici, islamofobiju vidimo kao zločin protiv čovječnosti, ali isto tako i antikršćanstvo i antisemitizam. Mi snažno kritikujemo postupke Izraela i kršenje zakona, ali kod nas nema mjesta za antisemitizam – rekao je šef turske diplomatije.

Čavusolu je na kraju naglasio da je stoga potrebno odbaciti oba ishoda procesa globalizacije o kojima je govorio na početku izlaganja, prenosi Avaz.

Foto: Reuters

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Norveška otkazala skup na kojem je najavljeno spaljivanje Kur'ana Post Views: 9 # islam# kuran […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x