Priština traži od Srbije da vrati srebrenu kopču iz 6. vijeka, ovi odgovaraju fotografijama uništenih pravoslavnih crkava

Uz sve druge razmirice između Beograda i Prištine, kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta traži od Srbije da Kosovu vrati srebrnu kopču iz 6. vijeka nove ere koja je otkrivena na arheološkom nalazištu Ulpijana. Beograd odgovara podsećanjem na sistematsko skrnavljenje pravoslavnih svetinja.

Na ovom arheološkom nalazištu pronađena je i srebrna kopča iz 6. vijeka koja se nalazi u Srbiji i koja je, uz sve druge razmirice, povod za najnovije prepucavanje i zamjerke na relaciji Priština-Beograd.

“Ova kopča napravljena od srebra iz 6. vijeka nove ere otkrivena je u sjevernoj nekropoli Ulpijana u Republici Kosovo. Ona je jedan od 1247 eksponata zbirke kulturnog naslijeđa Kosova koje Srbija nezakonito drži više od dvije decenije. Ne vraćajući ih u mjesto porekla, Srbija krši konvencije Uneska, sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument“, saopštilo je kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta, a prenosi KoSSev.

Odgovor Ministarstva kulture Srbije

Odmah se oglasilo i Ministarstvo kulture Srbije, kao i obično u ovakvim situacijama, objavom fotografija uništenih pravoslavnih crkava. Ovog puta se opredjelilo za crkvu u Đurakovcu koja je oskrnavljena posle rata, piše KoSSev.

“Povodom upornih zloupotreba privremenih institucija u Prištini, u pokušaju da prisvoje kulturnu baštinu, Ministarstvo kulture podsjeća da je Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi“, saopštilo je srpsko Ministarstvo kulture.

I dalje: “Istina o odnosu Prištine prema kulturnom naslijeđu u cjelini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno naslijeđe na Кosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije“.

Ministarstvo Srbije zaključuje da je zato “krajnje licemjerno pozivanje Prištine na konvencije Uneska, posebno imajući u vidu njihov odnos prema naslijeđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“.

Lista svjetske baštine u opasnosti

Pokušaji Kosova da bude primljeno u UNESCO do sada nisu urodili plodom.

Sa druge strane, 2006. godine manastiri Visoki Dečani i Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška upisani su na Listu svjetske baštine UNESCO pod objedinjenim nazivom “Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji“. Priština je pokušala da ih preimenuje u “kosovski kulturni spomenici“, što nakon burne reakcije Beograda nije usvojeno, a ova četiri spomenika kulture upisana su na “Listu svjetske baštine u opasnosti“.

M.N./KoSSev

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x