Profesor Jevtić: Srbi su crkvu u selu Kravica pretvorili u koncentracioni logor za svoje komšije

Autor: Vladimir Jevtić, Profesor istorije (Bajina Bašta) juli 2013 godine.

“Srbi su ubijali Bošnjake. Napadali su ih nenaoružane, mirne i iznenađene po selima i gradovima istočne Bosne u proleće 1992. godine.

Srbi iz zapadne Srbije su odlazili da pljačkaju spaljene i napuštene bosnjačke kuće, krali su njihove stvari i imovinu, prenosili ih preko Drine i preprodavali po Srbiji.

Srbi su organizovali masovna sistematska silovanja bosnjačkih žena i devojčica, Srbi su klali, streljali, spaljivali žive ljude, bacali ih pod mostove i u jezera. 

Autor ovoga teksta se više ne kupa u jezeru Perućac, jer mu se čini da će uznemiriti sjeni stotina onih kojima je tu mesto pokoja. Srbi su crkvu u selu Kravica pretvorili u koncentracioni logor za svoje komšije.

Mnogi se još uvek sećaju treska dinamita kojima su rušene muslimanske bogomolje i krvožednih popova koji su huškali na zločine.

Ljudi sa obe strane Drine dobro pamte svakakvu bagru i ljudski talog, skupljen s koca i konopca, koji je prolećnih dana 1992, žario i palio po selima i gradovima Istočne Bosne.

Minobacači i topovi sa teritorije Srbije rušili su bošnjačka sela po obodima Srebrenice. Snajperisti i mitraljesci, takođe sa teritorije Srbije, pucali su iz obesti na izgladnele Srebreničane, koji su po cenu života, u zimu 1993, išli da skupljaju ostatke kukuruza po poljima, kako ne bi umrli od gladi u Srebrenici krcatoj izbeglicama.  

Srpski su vojnici sprečavali unos sanitetskog materijala u Srebrenicu, dok su u pretrpanoj bolnici hirurške intervencije vršene ručnom testerom, a ranjenici umirali od sepse.

Srpski vojnici i policajci su streljali zarobljene Bošnjake nakon pada Srebrenice, Srpski vozači su vozli kamione i autobuse, koji su zarobljenike prevozili do mesta egzekucije.

Bili su to autobusi iz srbijanskih gradova Šapca, Loznice, Užica, Valjeva… Mnogi Vlaseničani, Milićani… su u julu 95, dok su žene i deca deportovani iz Potočara, izlazili na ulice i zasipali kamenicama i najgorim uvredama konvoje deportovanih, koji su u tom trenutku ostajali bez mnogih članova najuže porodice.

Mnogi Srbi su na ovaj ili onaj način učestvovali u genocidu, a gotovo se niko nije usprotivio, pa je razumljivo što se danas mnogi bore sa svojom savešću, bežeći od suočavanja sa sopstvenim nečoveštvom.”  

Foto: F.P.

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Profesor Jevtić: Srbi su crkvu u selu Kravica pretvorili u koncentracioni logor za svoje komšije […]

[…] Profesor Jevtić: Srbi su crkvu u selu Kravica pretvorili u koncentracioni logor za svoje komšije […]

[…] Profesor Jevtić: Srbi su crkvu u selu Kravica pretvorili u koncentracioni logor za svoje komšije […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x