Prvi spomenik žrtvama Srebrenice u gradskom parku u Landskroni

Podijelite ovaj članak:

Na otprilike sat vremena od svečanog otvaranja spomenika žrtvama Srebrenice u švedskom gradu Landskrona, Senzor.ba ekipa je zatekla nekoliko Bošnjaka koji su došli uveličati tu svečanost, ali i primjetan broj čuvara reda koji, očigledno očekuju i neke nerede od strane onih kojima otvaranje ovakvih spomenika sigurno neće biti drago vidjeti.

Ovaj spomenik je prvi spomenik na teritoriji Švedske koji je otvoren u gradskom parku, u samom centru grada, što je ogroman uspjeh BH dijaspore.

Na ovom mjestu će kasnije biti upriličen i svečani program uz ilahije, govornik će biti muftija Aziz Hasanović, kao i srebrenički imam Damir Peštalić.

Mladić na slici je Denis Rizvanović (25), rodom iz Tutina, koji je inače predsjednik džematskog odbora džemata u Trelleborgu, koji od ranog jutra na ovom mjestu dežura, dočekuje posjetioce i upoznaje znatiželjne prolaznike sa onim šta ovaj spomenik predstavlja. Kada smo ga pitali za izjavu, odlučno je rekao da je preče da izjavu da neko iz Srebrenice, jer on uopće nema riječi kojima bi opisao koliko je ovo važno i koliko njemu lično znači što ovakav spomenik stoji u centru Landskrone.

Cjelokupan projekat je koštao blizu 25.000 eura. Dvojica anonimnih donatora su uplatili po 10.000 eura, a ostalo je sakupljeno u džematu Landskrona. Ono što je posebno interesantno je izričita želja da kamen za ovaj spomenik bude dovezen iz Bosne i Hercegovine, kako bi na sjeveru Evrope, bosanski kamen svjedočio o genocidu počinjenom nad Bošnjacima devedesetih godina.

Senzor.ba

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Prvi spomenik žrtvama Srebrenice u gradskom parku u Landskroni […]

[…] Prvi spomenik žrtvama Srebrenice u gradskom parku u Landskroni […]

zdravo prijatelju, bila sam povrijeđena i slomljena kada se prije sedam mjeseci dogodio veliki problem između mene i mog muža u mom braku. toliko strašno da je iznio slučaj na sudu radi razvoda. rekao je da nikad više ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo moljakanja, ali bezuspješno. I potvrdio je da je donio odluku i da me više nikada ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da jedinog načina da vratim muža je da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno radio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR apata. Sljedećeg sam jutra poslala e-mail na adresu koju mi je dao, a bacač uroka me uvjeravao da ću vratiti muža sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikada nisam vjerovao, pa je on razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povećanja, pa me sljedeća dva dana, začudo, nazvao suprug koji me nije nazvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju grešku i bol koju je nanio meni i mojoj djeci. Onda je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača čarolija. Dakle, savjetovat ću vam ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr. Apata na e-mail: [email protected] ili ga kontaktirajte na WhatsApp i Viber na ovaj broj: (+66 81 302 8552)..

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x