Svečana akademija u Landskroni nakon otkrivanja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici

Podijelite ovaj članak:

Danas je u švedskom gradu Landskrona otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Ovaj spomenik je prvi spomenik ove vrste na teritoriji Švedske koji je otvoren u gradskom parku, u samom centru grada, što je ogroman uspjeh BH dijaspore.

Cjelokupan projekat je koštao blizu 25.000 eura. Dvojica anonimnih donatora su uplatili po 10.000 eura, a ostalo je sakupljeno u džematu Landskrona. Ono što je posebno interesantno je izričita želja da kamen za ovaj spomenik bude dovezen iz Bosne i Hercegovine, kako bi na sjeveru Evrope, bosanski kamen svjedočio o genocidu počinjenom nad Bošnjacima devedesetih godina.

Nakon otkrivanja spomenika, održana je i svečana akademija. Ogromna sala Folkets hus u Landskroni je bila je prepuna. Govorili su ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo, u ime svoje ambasade i ambasade u Švedskoj, Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, te muftija muftija Aziz Hasanović, a Mustafa Isaković je bio zadužen za učenje prigodnih ilahija.

Pogledajte VIDEO.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Svečana akademija u Landskroni nakon otkrivanja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici (VIDEO) Hafiz Spahić daje upute vojnicima ARBiH: Glavu gore, nemojte svoje ruke kaljati Post Views: 248 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x