Reisul-ulema: Nećemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom. Dužni smo otkriti istinu

Podijelite ovaj članak:

Dužni smo, zarad naše djece, ali i cijelog čovječanstva, otkriti istinu i iznijeti je na svjetlo dana: da bude opomena, da zorno svjedoči učinak pomračenog uma, zadojenog mržnjom, i mi ćemo to učiniti, ako Bog da – poručio je danas u Kamičanima reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović predvodio je dženaza-namaz za dvije žrtve ratnog zločina s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine, i ovom prilikom se obratio hiljadama prisutnih.

„Juli je u našim životima i u zajedničkoj memoriji našeg naroda mjesec tuge i bolnih sjećanja. Nismo li samo prije devet dana bili na sličnom skupu i s istim kosmičkim bolom odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici, pa se sjećali zločina na Godinjskim barama, u Pilici, Sanskom Mostu, Ključu, Prijedoru… Dug je spisak mjesta na kojima su nas ubijali zločinci i krvnici. Danas smo ovdje, na mezarju u Kozarcu, a ispred nas su ostaci tijela nevino ubijenih. Pa ipak, danas osjećamo olakšanje, jer smo im pronašli tijela, klanjamo im dženazu i dižemo nišane. Tako sve ove teške godine“, kazao je reisul-ulema.

Naglasio je da obilježavanje događaja iz prošlosti, posebno tragičnih, nije samo sebi svrha, nego da se time želi osvježiti uspomena i afirmirati vrijednost, izreći neka pouka ili upozorenje.

„Ovdje smo se i danas okupili radi obavljanja dženaza-namaza, radi ukopa još žrtava zločinačke ruke. Mi i danas, nakon trideset i jednu godinu, tražimo ostatke još 600 svirepo ubijenih ljudi iz ovog mjesta, jer nismo u mogućnosti pronaći njihove zemne ostatke! Zašto? Zato što oni koji su ih poubijali šute o svojim zločinima“, kazao je reisul-ulema.

Dodao je da „zastrašujuće zvuči ta istina, baš kao i istina da su zločinci nastojali sakriti tragove svoga zločina, da su na već ubijene nasrtali još nekoliko puta: komadali ih i premještali iz jednog mjesta u drugo“.

„Nedavno smo u Srebrenici sahranili trideset ubijenih u genocidu – samo dva skeleta su bila kompletna; svi ostali su imali jednu ili tek nekoliko kostiju! U temeljima našeg snažnog htijenja da sve svoje ubijene pronađemo, leži istina, golema kao sudbina, u kojoj savjest naredbodavaca, svjedoka i izvršilaca ostaje kao nada. Mi se nadamo Božijoj milosti i komšijskom dugu i dozivanju pameti. Iako, glasovi koje čujemo oko nas strašno prijete da se ne bi libili sve ponoviti“, istaknuo je reisul-ulema u obraćanju.

Apelirao je na „one čestite među našim pravoslavnim Srbima da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih, braće i sestara, obavijeste o tome“.

„Nećemo im to zaboraviti. I danas smo jednako tužni, kao i ranijih godina, i jednako žalosni. Nama se, braćo i sestre, valja nositi s ovom boli, valja nam se strpjeti i boriti; i koračati dostojanstveno. Kao vjernicima, dužnost nam je tako činiti. Ali, dužnost nam je i proganjati zlikovce, činiti sve da se oni privedu pravdi i da odgovaraju za svoja zla djela. Svi smo dužni angažirati se na tome i činiti šta možemo“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

          Reisul-ulema je ocijenio da živimo u vremenu punom izazova, te je ovom prilikom uputio poziv „u jedan saff, da budemo budni, i da se još bolje upoznamo s vrijednostima naše vjere“.

„To danas ima poseban značaj, jer mi smo trenutno izloženi agresiji antivrijednosti i trebamo iznaći način da se zaštitimo. I danas, odavde iz Kozarca, kao i ranije iz Srebrenice, pozivam političke prvake našeg naroda na jedinstvo i da zaštite sve naše narode od novih briga i stradanja. Pogledajmo zajedno danas u ove bijele nišane i izdignimo se iznad svoje kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom“, naglasio je reisul-ulema.

Također, pozvao je da služimo „Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima“.

„Budimo obazrivi, izvršavajmo marljivo svoje dužnosti i preuzete obaveze, ostavimo postrani svađe i zavade, brinimo jedni o drugima, uz dobronamjernost i dobročinstvo i poštujmo Božiju riječ. Time ćemo se zaštiti od nove agresije i sačuvati snagu i vitalnost. Nemojmo gubiti nadu u Božiju milost i snagu svoga naroda. S teškoćom ide i lahkoća, iza muke dolazi rasterećenje. Neka nam Allah, dž.š., približi to vrijeme“, istaknuo je na šehidskoj dženazi reisul-ulema Kavazović.

Na kraju je proučio i dovu: „Svemilosni Bože, Stvoritelju naš, Koji voliš sve ljude, zahvaljujemo Ti na blagodatima života, zemlje i vjere, i to što si nas učinio sinovima i kćerima ove plemenite zemlje Bosne. Amin! Molimo te, Milostivi Bože, da nas obdariš snažnom vjerom, koja otvara naša srca, da živimo u ljubavi i slozi, i da ne zaboravimo svoju braću i sestre, koji su nas pretekli u vjerovanju i u dobru. Amin!Bože naš, obdari nas neugasivom nadom u Tvoju milost i pomoć, i učini nas kadrima da uvijek spoznamo ispunjenje Tvoga obećanja. Amin! Otvori naša srca za uzajamno praštanje, i učini nas oruđem pomirenja među ljudima. Amin! Primi u Svoj Džennet sve dobre ljude, a posebno nevino stradale i šehide. Amin! Pomozi nam da zajedno radimo i brinemo za svoju zemlju Bosnu i svoj dom, koju si u Svojoj dobroti darovao svima nama, da nam bude zjenica oka našeg.  Amin! Gospodaru naš, učini nas slugama Svojim i svjedocima Tvoje neizmjerne ljubavi prema svima nama, posebno prema izbjeglim i raseljenim, udovicama i siročadi, siromašnim i bolesnim. Amin! Bože Milostivi, prenesi našim šehidima selame i obavijesti ih da ih se sjećamo s ljubavlju i sjetom. I ugodnost im učini još većom. Amin, ja Rabbel-alemin“.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Reisul-ulema: Nećemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom. Dužni smo otkriti istinu […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x