Rushdie: Sloboda izražavanja na Zapadu nikad nije bila ovako ugrožena

Podijelite ovaj članak:

ROMANOPISAC Salman Rushdie upozorio je da se zapadne zemlje suočavaju s najtežim prijetnjama slobodi izražavanja i slobodi objavljivanja za njegovog života, u obraćanju devet mjeseci nakon što ga je muškarac više puta izbo nožem na pozornici u New Yorku.

British Book Awards dodijelio je u ponedjeljak Rushdieju nagradu Freedom to Publish. “Živimo u trenutku, mislim, u kojem sloboda izražavanja, sloboda objavljivanja, za mog života dosad nije bila toliko ugrožena u zapadnim zemljama”, rekao je Rushdie u videoporuci iz New Yorka emitiranoj na ceremoniji dodjele nagrada.

Njegov četvrti roman je zabranjen u mnogim muslimanskim zemljama

“Sloboda objavljivanja je, naravno, sloboda čitanja i sloboda pisanja, mogućnost da pišete što želite… da možete birati što želite čitati, a ne da se to za vas odlučuje izvana”, dodao je. Britanski autor porijeklom iz Indije oslijepio je na jedno oko i oštećena mu je funkcija jedne ruke nakon što je napadnut na pozornici u državi New York u augustu 2022., dok je držao predavanje. 

Rushdie se dugo suočavao s prijetnjama smrću zbog svojeg četvrtog romana Sotonski stihovi. Taj roman zabranjen je u mnogim zemljama s velikom muslimanskom populacijom nakon objavljivanja 1988. godine zbog odlomaka koji su se smatrali bogohulnima.

“Na Zapadu je donedavno postojala prilična sloboda u izdavaštvu”

Rushdie, koji se godinama skrivao nakon što je tadašnji iranski vrhovni vođa izrekao fetvu kojom je pozvao muslimane da ga ubiju, osvrnuo se i na zabranu određenih knjiga u nekim američkim školskim knjižnicama i učionicama.

“U zapadnim zemljama donedavno je postojala prilična sloboda u izdavaštvu (…) Napad je ovo na samu ideju biblioteka. To je prilično alarmantno i toga moramo biti vrlo svjesni i protiv toga se snažno boriti”, rekao je. 

Više od hiljadu knjiga, od kojih se mnoge bave rasizmom i LGBTQ pitanjima, zabranjeno je u američkim učionicama i bibliotekama u posljednje dvije godine zbog pritiska konzervativnih roditelja i dužnosnika, objavila je organizacija pisaca PEN America, piše Index.hr.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Rushdie: Sloboda izražavanja na Zapadu nikad nije bila ovako ugrožena Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x