Ruže niz rijeku za žene silovane u ratu u BiH

Podijelite ovaj članak:

Mirnom šetnjom i bacanjem ruža u rijeku Ćehotinu sa Ćehotinskog mosta u Foči, na jugoistoku BiH, obilježen je u nedjelju, 18. juna, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Velike Britanije, Irana, zamjenik Visokog predstavnika u BiH, predstavnici državnih i entitetskih institucija BiH, kao i međunarodnih organizacija.

Centralno mjesto obilježavanja bilo je kod sportske sale “Partizan”, u koju su tokom rata u BiH odvođene i silovane žene. Na ovo mjesto došao je i Alen Muhić, koji je dijete rođeno kao posljedica ratnog silovanja.

Rekao je da njegova majka nije jedina koja proživjela silovanje, te da djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja “nisu djeca neprijatelja, već djeca Bosne i Hercegovine, djeca ovog svijeta”.

“Moja borba je počela kada sam imao devet godina, kada sam saznao da sam usvojen, kada me je jedan bliski prijatelj nazvao četnikom”, kazao Muhić.

Nakon toga je snimio i dva filma, a prilikom snimanja upoznao je svoje biološke roditelje, kaže on.

“Svaki njen dan neka je svima nama podsjetnik da se nikome ne ponovi, da su heroji i heroine svuda oko nas. Zato ponosno stoji iza njih, ispred njih, zbog njih”, istakao je Muhić u svom obraćanju.

Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja žrtava Foča 92-95, koje je i organizator obilježavanja, istakla je da se nakon 31 godinu ništa nije promijenilo, te da su ogorčeni saradnjom sa lokalnom zajednicom.

RSE

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x