Sandžačka prvomajska teferič tradicija na Pešteri: Zvecka zlato na nevjestama u narodnim nošnjama

Podijelite ovaj članak:

Prva dva majska dana, na Pešterskoj visoravni, odavno su upisana u kalendar tradicije. Teferič (vašarske tradicije), koja se “reprizira“, svake godine, od 1. maja do poznih ljetnjih dana.

Sve počinje 1. maja u Karajukića Bunarima i Kladnici, u sjeničkoj opštini, a nastavlja se narednog dana u Delimeđu, na dijelu visoravni koji pripada tutinskoj opštini. Na prostrane “razlivene“ poljane stiže se ranije. Dolaze ljudi sa svih strana, iz sela i gradova, iz dijaspore. Stari i mladi. Namjernici i radoznalci. Tu su da se vide i vide, sretaju i nadmetaju, kolo zaigraju, statusne simbole “daju na znanje“, osvoje ili potvrde “počasti“… Poljana je opasana luksuznim automobilima domaćih i inostranih registracija. Unutra je vašarski život. Centralni dijelovi pripadaju ugostiteljskim šatrama. Od ranog jutra. Poljem se šire mirisi čuvenog pešterskog pečenja i obaveznog roštilja, piše “Danas“.

Malo dalje su sportska nadmetanja – bacanje kamena s ramena, bacanje ćuskije, utakmice u malom fudbalu trka konja, bez koje su vašari gotovo nezamislivi. Vlasnici svoje konje, za tu priliku, posebno pripremaju. Šampionske titule “brane“ se jednu ili nekoliko godina uzastopno.

Screenshot/YouTube/ef media

Na vašarištu, od jutra do mraka, pauze nema. Kratke šetnje progutaju po nekoliko kilometara pješačenja, ruke na stotine pozdravljanja i obrazi pretrpe isto toliko poljubaca. Zagledanjima i razgledanjima broja nema.

Oko podne počinje igranka. Lokalni muzičari, sa ustaljenim repertoarom i najjačim pojačalima, kreću u dobar posao. Euri iz dijaspore započinju kolo. Mora da se zna, i to po nekoliko puta, ko za kolovođu plaća da kolo povede, pa da nastavi i dalje da vodi. Sve se plaća, i početak i nastavak. Jedno kolo “zaplete“ po nekoliko stotina eura.

Kad se kolo povede, počinje da se mjerka status domaćina i pešterskih sela i dijaspore. Oko vašarišta su luksuzni četvorotočkaši, a u kolu zlatnici, đerdani od dvolirki, petolirki, šorvana, prstenje svih veličina i boja…

Zvecka zlato na “taze“ nejvestama u narodnim nošnjama i na djevojkama, potencijalnim udavačama. Neka se vidi ko je gazda.

Screenshot/YouTube/ef media

Posebno su interesantne nevjeste, koje na sebi imaju neparan broj zlatnika povezanih zlatnim okovima. Teško po kilogram, dva, a vrijedno i po stotinu i više hiljada eura. Da se vidi bogatstvo doma u koji je došla.

U kolu se još bolje vidi. Vodi kolo, pa nastavlja “i dalje“ da vodi po nekoliko puta. A, euri lete iz džepova svekara, očeva, braće, daidža, amidža.

Isto važi i za potencijalne udavače, koje mjerkaju domaćini za svoje nasljednike. I one, u dugim haljinama, vode kolo. I na njima zvecka zlato. Manje ga je nego na nevjestama.

Od preglasne muzike, koja mora da stigne do svakog ćoška na teferiču, ne čuje se zujanje kamera i škljocanje foto aparata. Zvanično da se zabilježi sve i prikaže na lokalnim televizijama, radi izbora najlepše nevjeste i mis vašara. Mobilni telefoni su stalno dežurni za slanje vašarske atmosfere “upravo sad“. Ostaje zapisano u vremenu, kakav je bio Prvi maj u Karajukića Bunarima i Kladnici, na vrhu Pešterske visoravni.

Izvor: Danas.rs

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Sandžačka prvomajska teferič tradicija na Pešteri: Zvecka zlato na nevjestama u narodnim nošnja… […]

[…] Sandžačka prvomajska teferič tradicija na Pešteri: Zvecka zlato na nevjestama u narodnim nošnja… Post Views: 0 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x