Sarajevo: Studentice veličaju ratne zločince na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, fakultet odlučio reagovati

Podijelite ovaj članak:

Internetom su se u toku jučerašnjeg dana pojavile fotografije koje su preuzete sa privatnih Instagram profila dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a na kojima one veličaju ratne zločince.

Tim povodom, dekanat fakulteta je odlučio poduzeti korake.

Naime, kako je screenshotom zabilježeno sa Instagram profila studentice, jedna od dvije studentice je u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta. Tzv. “story” odnosno svoju Instagram priču objavila je u vidu opcije “Bliski prijatelji” kojom dozvoljava da njena objava bude vidljiva samo određenim ljudima.

Druga studentica je objavila fotografiju zločinca Mladića na kojem je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Navodno, neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji su reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentica odgovorila “Ma nek smo vas pobili”.

Instagram objave dvije sarajevske studentice

Instagram objave dvije sarajevske studentice

Tim povodom, a u cilju tačnog i pravovremenog informisanja, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na čelu sa dekanom Jasminom Ahićem je odlučio reagovati.

“Fakultet je 12. jula zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske između studenata te da je dekan fakulteta već jutros poduzeo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave”. navedeno je u saopćenju fakulteta koje potpisuje dekan Ahić.

Također, reakcija je stigla i iz Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) koji kažu da su sa žaljenjem i ljutnjom primili informaciju kako pojedini studenti na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, baš na dan kada se obilježava genocid u Srebrenici.

“U skladu sa postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne. Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima ‘zaštićene zone UN-a”, naveli su iz SPUS-a.

Klix

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Sarajevo: Studentice veličaju ratne zločince na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, fakultet… […]

[…] Sarajevo: Studentice veličaju ratne zločince na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, fakultet… […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x