Saša Magazinović: Presuđeni za ratni zločin su otkupljivali svoju kaznu – to treba spriječiti

Podijelite ovaj članak:

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović uputio je u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se sprečava sadašnja mogućnost otkupa zatvorske kazne osuđenih za ratni zločin čija je izrečena kazna do godinu dana. Ovo je zabilježeno u čak 8 slučajeva u posljednjih 5 godina.

‘Živimo u vremenu, državi i zakonskom uređenju u kome se desilo da su zatvor zamijenile novčanom kaznom osobe koje su žrtvama nanosile velike patnje, fizički zlostavljale maloljetna lica, mučile žrtve električnom palicom, ponižavale, silovale, psihički i fizički ih maltretirale… Mogućnost ‘otplaćivanja’ ratnog zločina i ‘kupovina slobode’ u tim slučajevima je potpuno neprihvatljiva. Bez obzira na to što se radi o kaznama do godinu dana zatvora i dalje se radi o ratnom zločinu i to u budućnosti treba spriječiti’, istaknuo je Magazinović kao glavni razlog za predlaganje izmjena Krivičnog zakona.

Dodao je da je u dosadašnjoj praksi zabilježeno da su mogućnost otkupa zatvorske kazne koristili pripadnici svih etničkih grupa presuđeni za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, tako da se zakon ne može i ne smije posmatrati iz tog ugla. Podsjetio je da je i Vijeće ministara BiH usvojilo ove izmjene zakona 2017. godine, ali da one nikada nisu došle do Parlamenta.

‘Ovo nije samo pitanje pravičnosti i morala, nego prije svega odnosa prema žrtvama ratnih zločina koji decenijama žive na margini društva. Prema međunarodnom pravu, djela ratnog zločina spadaju u najteža krivična djela i zaslužuju najteže krivične sankcije i najjaču društvenu osudu, a trenutnim zakonom se u određenim slučajevima svode na ekonomsku kategoriju’, naglasio je Magazinović.

Naglasio je da je Parlament BiH već intervenirao na zakon po pitanju zamjene zatvorske kazne novčanom kada se 2018. godine bavio krivičnim djelima učešća na stranim ratištima i terorizma. Na izmjeni zakona koji je danas upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Magazinović je radio zajedno sa TRIAL International BiH, a na osnovu preporuka Misije OSCE-a u BiH, ali prije svega na osnovu zahtjeva UN komiteta za eliminaciju diskriminacije nad ženama, koji je 2020. godine donio Odluku protiv BiH u kojoj se, pored ostaloga, od države traži da spriječi da osuđeni počinitelji ratnih zločina imaju mogućnost zamijeniti zatvorsku kaznu novčanom.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Saša Magazinović: Presuđeni za ratni zločin su otkupljivali svoju kaznu – to treba spriječiti Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x