Selver Vojić je u Sudu BiH potvrdio ono što se odavno znalo: Svjedoci su plaćani da lažu

Informacije govore da je Selver Vojić, tek, jedan od mnogih “svjedoka” koji će progovoriti o podmićivanju i ucjenama od strane istražitelja “raznih boja i oblika”. Čekamo!

Haos na suđenju Atifu Dudakoviću! Tako su, otprilike, oni koji su jučer prisustvovali ročištu u Sudu BiH na kome je svjedok Tužilaštva u slučaju “Dudaković i ostali”,izvjesni Selver Vojić, “otključao” dugo čuvanu tajnu i javno progovorio o ucjenama i podmićivanjima osoba čija bi svjedočenja na robiju trebala otjerati sve do jednog, živog, ratnog komandanta Armije RBiH. 

A sve da bi se krivica za teške ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH podjelila na jednake časti između VRs i Armije BiH, po mogućnosti da vaga pretegne na stranu Armije. 

Ne znam zbog čega je javnost toliko iznenađena iznošenjem činjenica o podmićivanju i ucjenama kojima je, od strane raznih operativaca, državnih, ali i privatnih agencija, Tužiteljstva, raznih udruženja, bio izložen i ovaj svjedok. 

Znalo se to i ranije i samo je trebalo da nekom Rami, Muji, Hasi “pukne među očima” i u sred sudnice progovori o jadu i bijedi domaćeg pravosuđa na na čin kako je to uradio svjedok Selver. 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, kad su u pitanju optužbe za počinjene ratne zločine, posebno se “nameračilo” na nekadašnje pripadnike Armije RBiH i to one iz područja gdje su pripadnici policije i vojske Rs počinili najteže ratne zločine, među kojima i genocid. 

Desetine i desetine pripadnika Armije RBiH sa područja Zvornika, Bratunca, Sapne, Vlasenice… godinama je saslušavano u svojstvu svjedoka protiv komandanata jedinica kojim su pripadali, a za potrebe podizanja optužnica protiv istih. 

“Pozvan sam u Policijsku stanicu Osmaci. Predstavili su se kao istražitelji Tužiteljstva BiH. Da li su, ili nisu, ne znam. Kažu mi da bih i ja mogao biti optužen ako ne posvjedočim da je taj i taj komandant naredio ubistva određenih ljudi. Niti znam da su se ubistva dogodila niti je ta osoba bila moj komandant. Mrcvarili su me nekoliko sati da potpišem nešto što nisam kazao”, ispričao je svojevremeno za Politicki.ba nekadašnji pripadnik Armije RBiH sa područja Zvornika. 

Jedan od potencijalnih svjedoka protiv poznatog komandanta sa područja Zvornika, ratni pripadnik jedinica minobacačlija, bio je pozvan u Kalesiju kako bi dao izjavu istražiteljima Tužiteljstva BiH.

“Pitam istražitelje jesu li me pozvali da dam izjavu na okolnosti kako su mi 21. maja 1992. godine zarobili, a potom ubili oca, a on me gleda. Ne. Tražili su da svjedočimn ko je naredio ispaljivanje granate koja je urušila neke objekte, među kojima i štalu u jednom srpskom selu na općini Zvornik.  

Zbunjeni mojim pitanjem pokušali su mi priprijetiti da mogu biti optužen ako ne pristanem da dam izjavu, ustvari ne potvrdim ono što su oni htjeli. Nisam pristao. Tad sam shvatio na koji način se sklapaju optužnice”, potvrdio je za Politicki.ba nekadašnji pripadnik Armije RBiH koji bio prisiljavan da svjedoči po uputama istražitelja. 

Na osnovu lažnog svjedočenja zaštićenog svjedoka O-2, potkupljenog Bošnjaka, koji je svjedočio putem video linka iz Beograda, na višegodišnju kaznu zatvora osuđen je Izet Arifović Ćiza iz Bratunca i to za, navodno, ubistvo izvjesnog Živana Prodanovića, iako se Arifović u vrijeme Prodanovićeve pogibije nalazio u Tuzli. 

Isti svjedok pripreman je od strane istražitelja SIPA-e i Tužiteljstva BiH, te je za potrebe još nekoliko svjedočenja, među kojima i protiv Nasera Orića, izmješten u Beograd. Kakvu je nagradu dobio, teško da će se saznati. Arifović je, ubrzo nakon presude umro. 

Kad se svojevremeno sudilo Naseru Oriću, jednog od Orićevih saboraca, koji je u to vrijeme živio u Tuzli, strpan je u vozilo i odveden u Ugljevik u jedan tržni centar gdje mu je prijećeno da će i on “skupa sa Orićem na robiju” ako ne potpiše iskaz kakav su oni željeli da čuju. Nije pristao. 

To što je svjedok Selver Vojić, mimo očekivanja tužitelja rekao istinu kako je pripreman da svjedoči u slučaju “Dudaković i ostali”, samo je početak otkrivanja istine o podmićivanju i kupovini svjedoka za potrebe dokazivanja krivice za zločine koji se nisu dogodili, a za koje su, u najvećem broju,  optuženi najpoznatiji komandanti Armije RBiH. 

Svaki ratni zločin, bez razloga ko ga je počinio, treba i mora biti procesuiran, ali samo na osnovu relevantnih dokaza i još relevantnijih svjedoka. 

Laži, ucjene, potkupljivanja svjedoka, a o čemu je govorio Selver Vojić godinama su razjedali tužilačku i sudačku čast domaćeg pravosuđa. 

Dok su istražitelji bildali svoje sposobnosti ucjenama i potkupljivanjima svjedoka, oni časni i u tužilaštvima i u sudovima, a ima ih, kao i mnogi advokati, šutjeli su da ne bi došli “na pik” političkim mecenama koji su štitili nečasne. 

Sada se i njima to osvetilo. 

Izvinite gospodo tužioci i sudije, svi ste znali da svjedok O-2 laže, da je više od godinu dana u Beogradu živio, kakvog li bezobrazluka, na račun poreskih obveznika države iz čijeg budžeta ste i vi dobijali plaću i da je Izet Arifović, slomljen lažima zbog kojih je osuđen, naprijeko umro.  

Informacije govore da je Selver Vojić, tek, jedan od mnogih “svjedoka” koji će progovoriti o podmićivanju i ucjenama od strane istražitelja “raznih boja i oblika”. 

Čekamo!    

Almasa Hadžić, Politički.ba

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Selver Vojić je u Sudu BiH potvrdio ono što se odavno znalo: Svjedoci su plaćani da lažu Post Views: 1 […]

[…] Selver Vojić je u Sudu BiH potvrdio ono što se odavno znalo: Svjedoci su plaćani da lažu […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x