Skoro dvije trećine Slovenije su pod vodom, šteta će premašiti pola milijarde eura

Podijelite ovaj članak:

Stanje u Sloveniji se smiruje iako mnoge rijeke u središnjem, sjevernom i istočnom dijelu zemlje još uvijek poplavljuju. Sava poplavljuje u većem obimu, u donjem toku u večernjim će satima dostići najveći protok. I tokom noći zabilježene su brojne intervencije, dežurne ekipe i nadležne službe su na terenu i nastavljaju otklanjati nastale posljedice i pomagati stanovništvu.

Mole se građani da ne kreću na nenužna putovanja. Vlada će razmotriti mogućnost da trgovine sutra budu iznimno otvorene kako ljudi danas ne bi morali ići u hitnu kupnju. Kako je najavio ministar obrane Marjan Šarec, Slovenija će zatražiti međunarodnu pomoć, a evopski povjerenik za krizni menadžment Janez Lenarčič sljedećih će dana razmotriti stanje u zemlji.

Slovenski premijer Robert Golob je rekao da je nevrijeme koje je dan ranije pogodilo zemlju, najgora prirodna katastrofa u historiji Slovenije, zahvatilo dvije trećine države te da će šteta vjerojatno premašiti 500 miliona eura.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Skoro dvije trećine Slovenije su pod vodom, šteta će premašiti pola milijarde eura Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x