Srbijanski mediji: Merlin koji je upravo zakazao četvrti koncert u Beogradu, proteklih decenija hteo je stanovnike ovog grada da satre

Podijelite ovaj članak:

Posljednjih dana ne jenjava buka oko Dine Merlina u Srbiji. Kako je Čarobnjak rasprodao četvrti koncert u beogradskoj Areni, na sebe je navukao gnjev srbijanskih medija koji tvrde da narod u Srbiji ne želi Merlina da im pjeva. Čak je pokrenuta i peticija protiv ovog koncerta.

Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, deklarisani srbomrzac kojem ne smetaju naše pare, nebrojeno puta je pljuvao Srbiju i Srbe. On čak svoje izjave nije ni dematovao, naprotiv, iza svega što je rekao stoji, a mnogi Srbi to izgleda podržavaju jer upravo ovom mrzitelju naše nacije pune čak četvrtu “Štark Arenu”, piše Informer.rs.

Merlin koji je upravo zakazao četvrti koncert u Beogradu, proteklih decenija hteo je upravo stanovnike ovog grada i države Srbije da satre. Neke od njegovih izjava mnogima i dalje odjekuju u mislima i duboko potresaju.

Izjave Dina Merlina koje lede krv u venama 

– Kad su počela granatiranja Sarajeva i kad me je Nele Karajlić zvao na veliki miting mira u Beogradu, rekao sam da ću doći tamo kad budu padale granate.

Najupečatljivija izjava Dina Merlina je data zagrebačkom “Slobodnom tjedniku” gde je Beograd nazvao “leglom fašizma”, a 1994. na pitanje novinarke “Globusa” da li je moguć zajednički život sa Srbima, oštro je odgovorio:

– Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka.

U sarajevskim “Danima” 2001. izjavio je sledeće:

– Srbi bi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze.

– Moje su omiljene pesme „Bojna Čavoglave“, „Kad jurišnik bije“ i druge slične njima (poznati ustaški hitovi iz devedesetih).

– Mi bismo sad malo Bajage i tonove s istoka… E, pa ne može! Ja sam izgubio iluzije i zaboravio neke pesme.

 

Tokom rata u Bosni bio je angažovan na ratištu. Tada je snimio pesme: „Mene metak neće“ i „Da te nije Alija“, posvećenu Aliji Izetbegoviću i šehidima (svetim islamskim ratnicima stradalim za veru: ,,Ne bi sjala ovako jako ova naša lijepa avlija, ja bih svjetlo zvao mrakom, da te nije Alija”.). Negde u to vreme je nastala i fotografija ovog pevača u društvu ratnih zločinaca i kriminalaca.

 

Dino fotografisan u društvu ratnih zločinaca

Ismeta Bajramovića Ćele – bivšeg komandanta Vojne policije u Starom gradu u Sarajevu, pri Armiji tadašnje BiH. Ćelo je dovođen u vezu s brojnim kriminalnim aktivnostima. Često je isticao da izuzetno ceni i poštuje Aliju Izetbegovića. Osumnjičen za stvaranje logora za Srbe i mučenje srpskih zarobljenika u logoru „Ramiz Salčin“, bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“. Bilo mu predloženo da ode u Zagreb na mesto pomoćnika vojnog atašea u Hrvatskoj, ali je odbio. Počinio je samoubistvo 17. decembra 2008. u svom stanu u Sarajevu.

Jusufa Juke Prazine – predratnog sarajevskog kriminalaca, ratnog zapovednika muslimanskih paravojnih formacija od kojih je kasnije nastala Armija BiH. Na početku rata formirao jedinicu „Zelene beretke“ i organizovao privatne logore u kojima su zlostavljani Srbi. Učestvovao u pokolju nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zbog toga i ostalih ratnih zločina za koje je odgovoran raspisalo je za njim poternicu. Napustio je sarajevo 1992, a ubijen je u Belgiji 1993. godine.

Ramiza Delalića Ćele – poznatog kao komandanta nekadašnje Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH i pripadnika sarajevskog podzemlja. U središte javnosti dospeo nakon ubistva 1992. Nikole Gardovića. Ubistvo „Srpskog svata“ je ujedno označilo početak rata u BiH. Nikola Gardović je bio otac mladoženje, bogoslova SPC. Ubistvo se dogodilo ispred stare srpske crkve na Baščaršiji i podiglo je međuetničku tenziju do usijanja. Višegodišnji sudski proces koji se vodio protiv Ramiza u Sarajevu nikad nije okončan. Ubijen je 2007. u centru Sarajeva.

 

Pravdao se ili ismevao Srbe?

Posle svega ovoga, Dino je nastavio ismevanje Srba u izjavama kojima se “prao” od izliva mržnje prema našem narodu.

O fotografijama na kojima je Dervišhalidović sa ratnim zločincima, tvrdio je da su nastale tokom snimanja dokumentarnog filma: 

– Slike sa ratišta u uniformi su mi podmetnuli. To je bilo snimanje za jedan dokumentarni film. Neko je to kasnije iskoristio da me prikaže u negativnom svetlu – rekao je Dino.

Dino je potom tvrdio kako voli da dolazi u Srbiju: 

– Eto, bio sam na Kopaoniku ranije ove godine. Bilo je super. Ja volim da dolazim u Srbiju i da pevam. Pa ja sam napisao Ceci pesmu „Beograd“, a Vesni Zmijanac „Kad zamirišu jorgovani“. Kako bih ja mogao da budem neko ko mrzi Srbiju? Meni je raja u Srbiji isto ko i moja raja u Sarajevu – objašnjavao je Dino.

Interesantno je da Merlin neke od strašnih izjava koje je davao ‘90-ih prilikom prvog dolaska u Beograd nakon toga, nije ni negirao.

On je svoju izjavu: “Mа, kаkаv suživot sа Srbimа! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću nаših pušаkа”, pravdao ovako:

 Moguće da sam tako nešto rekao, jer u situaciji kada vas neko jednog jutra iz čista mira počne granatirati i ubijati snajperima teško možete zadržati poverenje i nadu u ljude i bolje sutra. Snaga mene i mojih sugrađana je u tome da smo preživeli, a ja nikoga nisam pozivao na osvetu ni zbog brojnih nevinih žrtava, niti zbog nepravde koja nam je učinjena. Možda sam u tom času, na trenutak prestao verovati u dobro u ljudima, a počeo, silom prilika, verovati u vlastitu snagu koja će nam pomoći da preživim –  izjavio je 2011. godine.

Ni jednu od najšokantnijih svojih izjava: „Srbi bi trebаlo dа uzmu lekove zа svoje bolesti, jer je evidentno dа su bolesni. Većinа je bolesnа i to je jedаn od rаzlogа zbog kojih bi trebаlo dа idem u Beogrаd, jer bolesnici se obilаze”, Dino nije demantovao, već se ovako pravdao:

– Ta je izjava nastala nakon nasilja i brutalnog divljanja nad vernicima koji su došli da obeleže postavljanje kamena temeljca za obnovu minirane i srušene džamije Ferhadija u Banjaluci. Šest godina po završetku rata, gledao sam kako ciglama razbijaju glave starcima koji su 1992. godine, kada je srušena ta ista Ferhadija i stotine drugih džamija, proterani iz svojih kuća. Nakon mnogih godina, došli su ponovo u svoj grad i ponovo doživeli isto. Za mene je bolestan svako ko iz čista mira pokušava razbiti nekome glavu, a da pritom taj nije učinio nikom ništa loše, naročito ne onom koji mu želi razbiti glavu. To je bolest o kojoj sam govorio i svakom razumnom potpuno je jasno da se ta izjava ne odnosi na Srbe kao narod nego na one koji su činili ovakve stvari – izjavio je on. 

A onda je usledila njegova najsmešnija izjava u kojoj je objasnio nastanak pesme “Da te nije Alija”, posvećene Izetbegoviću: 

 Ja mrava ne bih zgazio, majke mi, eto toliko sam miroljubiv. Pesmu „Da te nije Alija“ sam napisao za mog komšiju Aliju Miladina koji je poginuo tokom rata – tvrdi Dino.

Sad mu Srbi pune džepove

Dino Merlin prvi put posle ovih izjava o Srbima u Beogradu je nastupio 2011. godine kada je održao čak tri koncerta u “Beogradskoj areni”. Sva tri koncerta protekla su bez incidenata, ali uz visoke mere bezbednosti.

Nakon ova tri koncerta, bosanskohercegovački izvođač održao je 2015. godine još dva velika koncerta. A ove godine održaće, po svemu sudeći, još četiri koncerta koja je rasprodao u rekordnom roku, piše Informer.rs.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Srbijanski mediji: Merlin koji je upravo zakazao četvrti koncert u Beogradu, proteklih decenija ht… Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

Zasto se vracati u proslost, sta ne trebamo svi iskupa naprijed ici. dino takve izjave nije pravio. sve je to stampa i novinari. Gledam video gdje pise – dino pjeva ratnim zlocincima a u pitanju potpuno normana publika, zene, djeca.. ne pravite propagandu iz nicega..ovaj ujetnik je jedan i jedini.. ne trazite uzbune tamo gje ih ne treba biti. Narode- dokle proslost. svi smo istu sudbinu imali.i nikom se nista dobro desilo nije..ne izbacute sad to poslije toliko godina na dinu merlina koji je vec nastupao u beogradu i koji nije zasluzio ovako nesto.

Last edited 10 months ago by s.voll
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x