Tanja Fajon: Slovenija i BiH: Zajedno u EU

Podijelite ovaj članak:

Status kandidata dolazi sa odgovornošću da se počne sa provođenjem neophodnih reformi, sve sa ciljem transformacije zemlje nabolje. Slovenija je prošla kroz ovaj proces, koji nije bio ni lak ni brz. A na kraju se ipak isplatio

Kada je riječ o Sloveniji i Bosni i Hercegovini, nikakvo osobito predstavljanje zapravo nije potrebno. Živjeli smo zajedno u istoj državi, naše dvije zemlje međusobno trguju i ulažu jedna u drugu. Ono što je najvažnije, postoji šarena paleta kontakata između ljudi – posjećujemo se i mnogi građani BiH žive i rade u Sloveniji. Ono što je najvažnije, svi se smijemo poznatim bosanskim šalama, volimo istu muziku i filmove.

IGK o zastavi “Herceg-Bosne”: Svjedočimo još jednom u nizu udara na državu BiH

 

NA BIH JE DA KRENE U MARŠ

Poznajući BiH i njene divne ljude, Slovenija razumije da Evropska unija nije potpuna bez BiH i ostatka Zapadnog Balkana. Također, znamo da je Zapadni Balkan manje stabilan i manje prosperitetan bez Evropske unije. Stoga je u našem zajedničkom interesu da nastavimo sa procesom proširenja i da ga učinimo istinskim prioritetom. Krajnje je vrijeme da se na neki način ponovo posvetimo jedno drugom.

Odluka da se BiH dodijeli status kandidata ima snažan strateški aspekt. Sa strašnim ratom u Ukrajini raste i svijest o potencijalnoj ranjivosti u regiji. Na sreću, raste i želja Evropske unije za stabilizacijom i poboljšanjem situacije u regiji.

Sve to nas je motiviralo da ubijedimo naše partnere iz Evropske unije da ove godine BiH dodijele status kandidata. Shvatili smo koliko bi bilo važno da BiH i regija dobiju pozitivan signal iz Bruxellesa da je proširenje i dalje živo, te da BiH neće zaostajati u ovom procesu. U Sloveniji je formiran nacionalni konsenzus oko ove stvari i zapravo cijela naša diplomatija aktivno se angažovala da podrži BiH. Osobno sam veoma ponosna na naš rad i istinski sretna zbog onoga što smo uradili za narod BiH. Pogotovo jer smo to učinili po drugi put, prvi put uz snažnu podršku Slovenije viznoj liberalizaciji za BiH, na kojoj sam puno radila još u ulozi zastupnice u Evropskom parlamentu.

Bošnjaci potpisali kapitulaciju u Dodikovom vinskom podrumu!

 

Status kandidata dolazi sa odgovornošću da se počne sa provođenjem neophodnih reformi, sve sa ciljem transformacije zemlje nabolje. Slovenija je prošla kroz ovaj proces, koji nije bio ni lak ni brz. A na kraju se ipak isplatio. Ilustracije radi, slovenački BDP po stanovniku je 2004, u godini pristupanja EU, iznosio 17.200 američkih dolara, dok je 2021. godine iznosio 29.200 američkih dolara. Jednostavnije rečeno, to znači da je jedan slovenački državljanin 2021. bio više od 40% bogatiji nego 2004. godine. Demografija je također veoma važna: od 1991. naše stanovništvo, za razliku od drugih zemalja bivše Jugoslavije, poraslo je za 130.000 ljudi. Svi ovi pozitivni trendovi definitivno se ne bi mogli dogoditi da Slovenija nije ušla u EU, koja predstavlja sidro za našu zemlju u ovom najnaprednijem i najprosperitetnijem dijelu svijeta.

Najvažnije u ovom trenutku je da političari i građani BiH ponovo počnu vjerovati EU. Sa statusom kandidata svjetlo na kraju tunela je upaljeno, a na BiH je da krene u marš – korak po korak, reformu za reformom – ka tom svjetlu. Činjenica je da se u posljednjih 15 godina EU suočavala, zajedno s ostatkom svijeta, s nekoliko vrlo ozbiljnih kriza: ekonomskom i migracijskom krizom, pandemijom Covid-19 i najnovijim izazovima vezanim za energiju i visokim stopama inflacije. Razumljivo, imidž EU u zemljama članicama, kao i u regiji Zapadnog Balkana nije tako sjajan kao što je bio. Ponekad se čini da drugi, igrači izvan EU, imaju više da ponude Zapadnom Balkanu nego EU.

SVJETLIJA I STABILNIJA BUDUĆNOST

Brojevi, međutim, pokazuju drugačiju sliku. Oni govore o nepremostivoj važnosti EU za regiju: EU je daleko najveći trgovinski partner, najveći investitor i najvažniji donator u zemljama Zapadnog Balkana. Također, moramo imati na umu da je EU direktno finansijski podržala regiju tokom finansijske, migracijske i Covid-19 krize i da će to činiti i dalje. Zapravo, ne postoji ništa bolje što se može dogoditi BiH i Zapadnom Balkanu od članstva u EU.

I što je najvažnije, statusom kandidata želimo poslati signal, posebno mladima – da BiH ima svjetliju i stabilniju budućnost. Da je, dakle, vrijedno ostati u BiH, vrijedno studirati u zemlji, da se “isplati” uložiti svoju budućnost u BiH. Želimo da ih uvjerimo da vjeruju u svoju zemlju, buduću članicu EU. I iz ovog razloga, ili čak posebno iz ovog razloga, osjećam se počašćenom što sam imala priliku pomoći BiH kao zastupnica u Evropskom parlamentu i sada, kao ministrica vanjskih poslova Slovenije. Ponosna sam da je Slovenija uspjela biti predvodnik u dodjeljivanju BiH statusa kandidata za članstvo u EU. A posebno sam oduševljena idejom da će se Slovenija i BiH jedan dan zajedno naći u EU.

 

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije za Oslobođenje.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Tanja Fajon: Slovenija i BiH: Zajedno u EU […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x