U Bratuncu postavljene sramne čestitke osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U Bratuncu su danas postavljene sramne čestitke osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

– Postoji tu jedna grupa ljudi, okupljena oko nekog udruženja Istočna alternativa, koja na sve moguće načine nastoji da skrene pažnju na ono što oni rade.

A najlakše je da narušava međunacionalne odnose tako što će revitalizirati počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a.

U stopu prate šta im vožd govori i shodno tome oni mjere svoje domete u negiranju zločina genocida. Tzv. međunarodna zajednica uopšte ne reaguje na izjave predsjednika ovog entiteta, koji svaki put ide dalje i dalje – izjavio je za Preporod.info glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić. 

Efendija Hodžić je dodao da “ni o pitanju izjava vožda, ni o pitanju povremenih poruka s mjesta zločina od strane ove neformalno-formalne grupice ljudi, mi povratnici ne očekujemo nikakvo procesuiranje”.

– Iako danas postoji zakon o negiranju genocida, iako se znaju počinioci ovog djela, ako im damo mnogo medijske pažnje smatram da su oni uspjeli u svojim namjerama. Žele pozornost i reakciju na normalizaciju odnosa Bošnjaka i Srba u opštini koja je nakon lokalnih izbora dobila novog načelnika, s kojim očekujemo normalnije odnose koji su u velikoj mjeri narušeni u posljednje vrijeme. Tu prije svega mislim na preuzimanje ovakvih stvari od opštinske vlasti koje se sjećamo po izmjeni grba opštine, provokativnih slika noć uoči dženaze u Potočarima i tako dalje – naglasio je efendija Hodžić.

Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, poručio je da su oni koji su na liniji veličanja presuđenih ratnih zločinaca za genocid i druge ratne zločine, velika prepreka miru i stabilnosti.

– Oni koji provode ove aktivnosti uživaju podršku entitetskih vlasti i nekih ambasada. 

Da su se entitetske vlasti okrenute ka poštivanju sudskih presuda, vraćanju povjerenja i katarzi, ovakvih aktivnosti ne bi bilo. Naprotiv, oni svojim izjavama i negiranjem genocida, sudskih presuda, veličanjem presuđenih ratnih zločinaca stimulišu ove radikalne grupe da šire vjersku, nacionalu mržnju i veličaju ratne zločince.

Da nije tako, ne bi bilo dozvoljeno postavljanje ovog natpisa, ili bi bio uklonjen ako je nelegalno postavljen – smatra Salkić. 

Poručio je da su “sramne i neprihvatljive ovakve aktivnosti, nakon svega onoga što je bez ikakve sumnje dokazano i presuđeno da je ovaj zločinac uradio”.

– Pozivam nadležne organe da uklone ovaj natpis, jer on provocira žrtve, ali isto tako gura sve Srbe, koji se ne suprotstavljaju ovim aktivnostima, u kolektivnu odgovornost za počinjeni genocid nad Bošnjacima – kazao je Salkić za Preporod.info.

Nedaleko od mjesta na kojem je postavljen baner, na oko šest kilometara, nalazi se Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

(Preporod.info)

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] U Bratuncu postavljene sramne čestitke osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x