U punoj kino sali Ilijaš promovisana knjiga „Status drugog u islamu“ mr. Asmira Salihovića

Podijelite ovaj članak:

U punoj kino sali Ilijaš večeras je promovisana knjiga „Status drugog u islamu“ autora mr. Asmira Salihovića, dugogodišnjeg imama džamije Podlugovi.

O knjizi je, osim autora, govorio akademik Ferid Muhić.

Organizatori promocije su izdavačka kuća Bookline i Bošnjačka zaednica kulture“Preporod“ Ilijaš.

Knjiga govori o odnosu prema drugima, nemuslimanima, Jevrejima i kršćanima, kroz konstitutivne izvore islama, Kur’an i sunnet. Knjiga je poziv da drugog razumijemo i upoznajemo, te da uspostavljamo saradnju. Knjiga prikazuje ljudsko lice islama a čovjeka, njegov život, imetak i dostojanstvo kao najveću vrijednost, što i jeste autentična poruka izvora islama. Prožima se kroz djelo iskonska poruka, da u islamu nema mjesta za ksenofobiju, rasizam, da cijelo čovječanstvo dijeli isto, jedinstveno porijeklo, da su svi ljudi braća i sestre i da zapravo i nema podjela na druge i drugačije jer smo svi od Jednog i svi smo pred Njim isti i jednaki.

Akademik Muhić prisjetio se kada je prije 74 godine kao šestogodišnji dječak čekao voz na željezničkoj stanici u Podlugovima i kako su Podlugovi tada izgledali, a kako su veliko i posebno mjesto postali danas čime se oduševio.

U svom je izlaganju naglasio kako se stoljećima o islamu gradi drugačija slika, da je zatvorena religija koja ne prihvata drugoga i drugačijeg, ksenofobna, isključiva, a njeni su pripadnici prikazivani i prikazuju se agresivnima. Tu je pogrešnu sliku teško mijenjati, ali se mora, stoga je bitno ovo djelo učiniti dostupnijim svijetu, prevesti ga na druge jezike, kako bi suočen s činjenicama svijet postao otvoreniji za dijalog sa islamom i o islamu.

–Ovo djelo je značajno u dva osnovna smjera, jedan smjer je samosaznanje, ono pomaže da razumijemo samu supstancu islama, objašnjava nama kakvi treba da budemo prema drugima, zato što mi sebe branimo. Ovakve knjige otvaraju oči, ova knjiga se treba prevesti na evropske jezike, izdati u većem tiražu, poklanjati u konzulatima. Vrijednost ove knjige je i vraćanje dostojanstva muslimana, ali i u naučnoj javnosti postavljanje činjenica na prvo mjesto, eshatološke vrijednost islama koji uvažava drugog, čija je unutrašnja odrednica milost i susretljivost prema drugom, pomoć, ali bez ponižavanja. Iz djela se prelijeva ljepota, njome knjiga obiluje. Ovom knjigom je Asmir Salihović napravio jedan ozbiljan prodor u istraživački opus savremenih muslimanskih naučnika Bošnjaka i dao model kako bi se to trebalo raditi jer nema teških riječi, odmjeren je, gospodstven, ali u isto vrijeme i nepopustljiv u iznošenju činjenica, kazao je, između ostalog, Muhić.

Autor Salihović prisjetio se vremena prije 23 godine kada je doselio u Ilijaš i bajrama sa svojim babom kada nikoga nije poznavao, a večeras u punoj gradskoj kino dvorani promoviše svoju knjigu, što je za njega poseban emotivni trenutak.

–Večeras sam iznova osjetio snagu riječi i ja vjerujem u snagu riječi. Ova knjiga poziva da se pomirimo sa dragim Bogom, zatim sa sobom, a zatim i sa ostalim svijetom. Poziva nas ova knjiga da ne pišemo optužnicu protiv drugih muslimana, ali ni jevreja, kršćana jer drugog treba upoznavati. Vrlo je važno da mi kao muslimani koje žive na ovom prostoru otvaramo dijalog, prihvatanje drugog kako bismo izbjegli da se ovaj svijet pretvori u jednu džunglu. Pozivam vas da pročitate ovu knjigu, jer čitanje je snaga, poručio je Salihović.

Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković naglašava da je ovo jedan od nekoliko značajnih kulturnih događaja koje zajednica planira realizirati u ovoj godini.

–Mi smo počašćeni da smo izabrani da budemo organizatori sa Izdavačkom kućom Bookline, posebno što je o knjizi govorio jedan od najvećih bošnjačkih intelektuaca Ferid Muhić. Ovo je jedna od niza aktivnosti koje planiramo realizirati ove godine, a ovo je najbolji uvod. Na promociji je nastupio i naš Ženski hor Preporod, prilika je to da promovišemo i njihov rad, pripremamo jedan video spot za njihovu ilahiju i nadam se da je publika uživala u njihovoj izvedbi.

U toku programa prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, čestitavši autoru i Podlugovima na svemu što su postali u proteklih više od 20 godina. Načelnik Fazlić poklonio je akademiku Muhiću suvenir, umjetničko djelo Halide Emrić sa simbolima srednjevjekovlja kao uspomenu na Ilijaš.

Salihović je na kraju najavio da će knjiga „Status drugog u islamu“ biti uskoro prevedena i na jedan od svjetskih jezika.

Tekst: Radioilijas.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x