Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je zahtjev OHR-u za smjenu Lidije Bradara

Podijelite ovaj članak:

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata “92-95” 16 april” Ahmići, uputilo je zahtjev OHR-u za smjenu Lidije Bradara, predsjednike Federacije BiH.

Zahtijevamo od Visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni gospođe Lidije Bradara, predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Dana 10.3.2023. godine, gospođa Lidija Bradara je u televizijskom  intervjuu  ponovila  stav  kako se ne odriče  prijatelja pa tako ni ratnog zločinca  Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.  Također, navela je, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna” – navode u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

Podsjećaju na odluku Visokog  predstavnika o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prema kojoj se za veličanje osobe osuđene pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, predviđea kazna zatvora od najmanje tri godine.

Te shodno Kaznenom zakonu FBiH, članu 163 ,stav 5 “Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Uzimajući u obzir da kaznenu odgovornost gospođe  Lidije Bradare u vezi s činjenjima i nečinjenjima, trebaju rješavati nadležna Tužilaštva i Sudovi u skladu s važećim zakonima, o čemu ste u Vašim dosadašnjim izvještajima Generalnom sekretaru UN i naglašavali i zahtjevali, a posebno u zadnjem 62. Izvještaju  Visokog  predstavnika za provedbu mirovnog  sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u dijelu pod nazivom  “Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” navodite : ”Tužiteljstvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetina zaprimljenih kaznenih prijava. Ova kaznena djela napadaju društvenu  koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti brzu i odgovarajuću sudsku pozornost. Za razliku od eksplicitnog negiranja genocida, slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje se redovito javljaju i koče pomirenje. Oni također nisu  procesuirani od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine – navode se u dopisu OHR-u.

Podsjećaju da da svi dosadašnji Izvještaji Visokog  predstavnika upućeni Generalnom sekretaru UN-a, posebno u vrijeme mandata Valentina Inzka sadrže poglavlja o negiranju i glorifikaciji zločina i zločinaca, na čemu Međunarodna zajednica insistira od uspostave Dejtonskog mirovnog sporazuma  donoseći niz odluka i rezolucija u okviru UN i EU, kojima poziva i traži poštivanje i prihvatanje presuda  UN sudova i poziva političke lidere da ne afirmiraju i glorificiraju presuđene ratne zločince, te s tim u vezi imajući posebno u vidu  izvještaje  Glavnog  Tužitelja MKSJ/MRMKS  upućene VS UN -a u protekle dvije decenije o negiranju i afirmaciji i glorifikaciji zločina i zločinaca.

Tužiteljstvo je redovito izvještavalo da je poricanje zločina i neprihvaćanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju bilo široko rasprostranjeno diljem regije bivše Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci često se veličaju kao heroji. Prihvaćanje istine  iz nedavne prošlosti temelj je za pomirenje i ozdravljenje zajednica u bivšoj Jugoslaviji.  Ovo nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih središta društava u regiji.

S tim u vezi, gospođa  Lidija  Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog mirovnog sporazuma, je morala znati i bila upoznata da afirmacija i glorifikacija  pravosnažno presuđenih zločinaca od strane MKSJ/MRMKS predstavlja potkopavanje i protiv zakonito djelovanje u okviru Dejtonskog Mirovnog sprazuma i podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ, da je afirmacija i glorifikacija ratnih zločinaca kažnjiva shodno  KZ BiH i F/BiH, posebno nakon intervencije Visokog  predstavnika  iz 2021. godine u pogledu zaštite od negiranja presuda međunarodnih i domaćih presuda, te da njeno javno kontinuirano istupanje u cilju  afirmacije ratnog  zločinca Daria Kordića predstavlja negaciju postojanja žrtava zločina i uvredu o čemu u posljednjem izvještaju VS UN iz novembra 2022. godine piše i glavni Tužilac MKSJ/MRMKS – navode.

Dodaju da je Bradara pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost  je osudila njezinu djelatnost.

Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis  pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića. Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenog zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije  žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH. Pozivamo Vas, da odmah iskoristite Vaša ovlaštenja i da SMIJENITE LIDIJU BRADARU, predsjednicu FBiH, sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman – navodi se, između ostalog, u zahtjevu OHR-u koji je uputilo Udruženje žrtava i svjedoka genocida, a koji potpisuje Murat Tahirović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x