(VIDEO) Da bi se odužio jednom Bošnjaku koji mu je pomagao u bolesti, kršćanin kupio crkvu da muslimani od nje naprave Islamski centar

Podijelite ovaj članak:

Da su Bošnjaci vrijedan narod poznato je naširoko. Agresijom na našu domovinu devedesetih, veliki broj Bošnjaka je protjeran i bio je prinuđen započeti život od nule u nekoj od evropskih, ali i svjetskih destinacija. Svojim radom, trudom i zalaganjem veoma brzo su se socijalizovali, naučili jezik i krenuli u ostvarivanje svojih ciljeva. Na tom putu nisu izgubili vjeru i osjećaj pripadnosti džematu i domovini. Senzor.ba donosi jednu interesantnu priču o Bošnjacima u Švicarskoj.

U švicarskom gradu Neuchâtel postoji Islamski centar. Velelijepna građevina na kojoj stoji natpis “Islamska zajednica Bošnjaka u Švicarskoj. Džemat Neuchâtel” lako se uočava u pretežno kršćanskom ambijentu i arhitekturi ovog grada. Kao takva ona nikome ne smeta. Hasan Ahmetović, džematlija ovog džemata prisjeća se vremena kada je u ovom objektu bila evanđelistička crkva, bez tornja i zvonika, piše Senzor.ba.

Hasan je bio taj koji je crkvu gradio 1983. godine. Sudbina je odredila da trideset godina kasnije u tu istu građevinu ulazi da obavlja namaz. Kako je tekao taj put, donosimo u nastavku.

U početku nije sve teklo glatko. Muslimani u ovom kraju su na tri lokacije tražili objekat za svoj Islamski centar. U tom vremenu je izašao oglas da se prodaje crkva. Međutim, kada su čuli da su muslimani zainteresovani za kupovinu, Gradska uprava je odustala od prodaje. Ali tu se pojavio jedan Švicarac, kršćanin, koji je radio kao advokat i imao visoko mišljenje o Bošnjacima. Prema tom narodu je gajio posebnu ljubav iz jednog prostog razloga – kada je bio bolestan jedino su ga obilazili Bošnjaci, pitali treba li mu šta, a ukoliko nisu u mogućnosti obići ga – poslali bi dijete da ga obiđe.

Shvativši koliko su Bošnjaci plemenit, učtiv, vjeran i bogobojazan narod, taj se kršćanin stavio na raspolaganje da im pomogne da kupovinu privedu kraju. Tada je napravio potez o kojemu će se pričati dugo godina. Budući da Gradska uprava nije dozvolila muslimanima kupovinu te građevine, ovaj advokat se ponudio da je on lično otkupi i prevede na Islamsku zajednicu. “Ja ću vam to uraditi bez ikakve naknade”, odlučan je bio.

Tako je kupovina privedena kraju bez ikakvih problema, objekat je proširen za molitveni dio i danas svjedoči o uzajamnom poštovanju i dokazuje tvrdnju “Kako posiješ, tako ćeš i požnjeti”. Pogledajte video snimljen za Senzor.ba u ovom Islamskom centru sa džematlijom Hasanom u glavnoj ulozi:

Na tekst, video i fotografije Senzor.ba polaže autorska prava. Ukoliko se bilo šta od navedenog prenosi u drugim medijima, neophodno je navesti izvor.
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] (VIDEO) Da bi se odužio jednom Bošnjaku koji mu je pomagao u bolesti, kršćanin kupio crkvu da mu… Post Views: 6 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x