(VIDEO) Potočari: U blizini Memorijalnog centra, u započetoj crkvi danas organizovana molitva uz policijsku zaštitu

Podijelite ovaj članak:

Prije desetak godina je u neposrednoj blizini Memorijalnog centra u Potočarima započeta gradnja pravoslavne crkve. Opština Srebrenica je uskratila dozvolu za gradnju crkve direktno pored Memorijalnog centra i crkvi ponudila zemljište za gradnju crkve na drugom mjestu. I američka ambasada kao i visoki predstavnik EU su kritikovali gradnju crkve. Čak i neki Srbi u Srebrenici ne odobravaju njenu izgradnju, neki je podržavaju.

“Nek grade firme, bolje bi im bilo umjesto što grade crkve i džamije. Nek otvore fabrike da nam djeca rade. Mom sinu je 23 godine i nema posla. To je žalosno, gdje živimo”, izjavila je tada Lepa Stojanović.

Međutim, radovi na potočarskoj Inat crvki su ipak započeti, dovoljno da mogu provocirati. Ovako nedovršen objekat može poslužiti za organizovati misu, propovijed, “inat slavu” i slične manifestacije, koje će uznemiriti i Majke Srebrenice, ali i bošnjački narod u tom kraju. Tako je bilo i danas, prenosi Senzor.ba.

Video i fotografije je portalu Senzor.ba ustupio Adel Šabanović, koji je kao dječak bio žrtva terora tog naroda i kaže da isti oni koji su nedavno priveli Mirsada Omerovića danas čuvaju organizatore i posjetioce molitve. “Ko bude danas prolazio ovim putem, vidjet će i čuti muziku poslije takozvane molitve. Ovo ne može biti molitva jer je u inat i na tuđem. Organizator SPC i pop iz Srebrenice”, poručuje Šabanović.

Podsjećamo, da to nije prva provokacija. Jedne je godine je mjesna pravoslavna zajednica skupa sa veteranima rata organizovala roštiljadu, fudbalski turnir i koncert pored Memorijalnog centra i to samo dan nakon pokopa 500 posmrtnih ostataka tada tek identifikovanih ljudi, kažu mještani.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x