Zašto trudnice ne bi trebale koristiti celer?

Podijelite ovaj članak:

Celer je močvarna biljka, koja potiče iz iste porodice kao i mrkva i peršun s tim da je stabljika celera veoma bogata vodom – sadrži oko 83 procenta vode i vlakana. Iako većina ljudi odbacuje listove, oni su takođe jestivi. Celer ima blag, zemljast i blago biberast ukus, a preporučuje se osobama koje boluju od artritisa, reume i bolova u zglobovima. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju otoka i boli oko zglobova, i oslobađaju od grčeva u mišićima. Protivupalna svojstva celera takođe pomažu očuvanju zdravlja crijeva i regulirišu probavu.

Celer ima nekoliko zdravstvenih prednosti

Celer je prirodni diuretik, a njegov sok pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu. S obzirom na to da je celer prirodni diuretik, istovremeno će i hidrirati organizam, ali i olakšati oslobađanje nakupljene vode. Bogat je kalijumom i natrijumom, koji pomažu u regulaciji tjelesnih tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprečava nastanak kamenca. Celer je bogat i magnezijumom koji dobro utiče na mišiće, probavu i san, dok nitrati potpomažu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak. Osim toga, celer ima 5 korisnih svojstava po naše zdravlje.

1. Čuva zdravlje srca

Iako celer ima visok sadržaj vode, on sadrži i brojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum, koji su važni za zdravlje srca. Takođe sadrži folat i vitamin K, potrebni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i efikasno zgrušavanje krvi. Celer je takođe dobar izvor zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih flavonoidi, koji imaju antiinflamatorno i zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Ishrana bogata vlaknastim namirnicama poput celera dovodi se u vezu sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

2. Podržava funkciju varenja

Celer je dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su važna za funkciju varenja. Studija na životinjama iz 2010, koja je koristila ekstrakt celera, takođe je pokazala da sadržaj fitonutrijenata ove biljke može da bude koristan za zaštitu sluzokože tokom varenja, a rezultat toga je i da može da obezbijedi zaštitu od čira na želucu.

3. Ima antiinflamatorna svojstva

Bogat biljnim jedinjenjima sa antiinflamatornim svojstvima, celer može da bude koristan dodatak za osobe sa hroničnim inflamatornim stanjima kao što je artritis.

Celer je dobar izvor flavonoidnih antioksidanata (zeaksantina, luteina i beta-karotena), koji imaju antioksidativna svojstva (štite od nastanka raka), te pomažu očuvanju zdravlja očiju i vida.

4. Može da poboljša pamćenje

Studije su pokazale da ekstrakt celera poboljšava kognitivne funkcije koje imaju veze sa starenjem i depresijom. Slično tome, studija koja se bavi neuroprotektivnim prednostima ekstrakta celera pokazala je pozitivne rezultate kod učesnika sa demencijom i Alchajmerom.

5. Može da poboljša kontrolu šećera u krvi

Sa niskim glikemijskim indeksom (GI) i visokim sadržajem vlakana, celer je koristan za one koji moraju da prate nivo šećera u krvi. Studije takođe pokazuju da može da bude efikasan u smanjenju nivoa glukoze u krvi.

Da li je bezbijedan za sve ljude?

Za većinu ljudi celer je zdrava hrana, ali neki mogu da budu alergični. Blaga reakcija može da izazove simptome kao što su svrab u ustima ili jeziku, kihanje ili curenje iz nosa. Takođe je važno napomenuti da celer ima visok sadržaj oksalata i da možda nije pogodan za one sa kamenom u bubregu ili bolestima koje imaju veze sa bubrezima. Pored toga, trudnice ne smiju koristiti celerov sok jer ima snažno abortivno djelovanje

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x