Zatraženo da se uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”

Podijelite ovaj članak:

U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunjuju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste…, ali i građane BiH

Delegat u Domu naroda BiH Džemal Smajić (Stranka za BiH) podnio je inicijativu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se na graničnim prijelazima uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.

Kako pišu Nezavisne novine, u inicijativi Smajić, koja će se naći na današnjem dnevnom redu Komisije za spoljnju i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, navodi da pomenuto ministarstvo u roku od 30 dana treba da ukloni, kako on navodi, nelegane oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH.

“Takođe, Ministarstvo treba da pripremi i zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih siutuacija. Također, treba definisnje nadležnog organa za ukljanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije nadležnost Ministarstva)”, navodi Smajić u inicijativi.

U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja. Takva zbunjuju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste…, ali i građane BiH.

“Kao primjer navodim tablu natpisa ‘Dobro došli u Republiku Srpsku’. Na ovoj tabli je također isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. Napominjem da RS predstavlja jedan od entiteta u BiH”, navodi Smajić.

Dalje tvrdi da je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države.

U obrazloženju dodaje i da očigledno postoji konfuzija pri razumjevanje nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju.

“Shodno ovom podnosim inicijativu koja je upućena Ministarstvu transporta i komunikacije BiH čiji je cilj da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono najvažnije – dugoročno napravi promjena kako bi se minimizirale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način. Ukoliko pomenuto ministarstvo nema nadležnosti, onda inicijativom navodim da je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva”, zaključuje u obrazloženju Smajić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x