Znate li kako da očistite pećnicu bez ribanja?

Podijelite ovaj članak:

Postoji nekoliko načina da prirodno očistite svoju pećnicu. Pravljenje domaćeg sredstva za čišćenje pećnice sa sodom bikarbonom je jednostavna alternativa, ili koristite paru da otopite mrlje tako da je nered lako obrisati.

Koliko često treba čistiti pećnicu?

Obrišite prolivene tečnosti u svojoj pećnici čim se dese kako biste produžili vrijeme između detaljnijih čišćenja. Zatim, čistite svoju pećnicu barem dva puta godišnje ili svaka tri mjeseca ako je često koristite.

Održavanje vaše pećnice čistom spriječit će štetočine, smanjiti rizik od požara prilikom kuhanja i produžiti vijek trajanja vaše pećnice.

Koristeći spužvicu ili papirni ubrus, nanesite smjesu na unutrašnje površine vaše pećnice, izbjegavajući grijače. Možete koristiti ovo i na staklu vaših pećnica.

Pričekajte najmanje 2 sata da sredstvo za čišćenje rastopi masnoće i omekša prljavštinu. Za pećnice sa tvrdokornim mrljama, ostavite pastu preko noći.

Raspršite i obrišite osušenu pastu sa toplom vodom i pokupite veće komade krpom. Zatim napunite bocu sa raspršivačem sa jednakim dijelovima tople vode i bijelog octa i raspršite ovo svuda u vašoj pećnici – pjenit će se i praviti mjehuriće kada udari na ostatke sode bikarbone.

Pričekajte da se mjehurići prestanu formirati, zatim obrišite površine sa toplom, vlažnom krpom ili papirnim ubrusom. Otvorite vrata pećnice, pustite da se osuši na zraku, a zatim vratite rešetke unutra.

Uputstva za opciju čišćenja parom

Da biste očistili pećnicu parom, uklonite sve osim srednje rešetke. Stavite veliki metalni pleh ili holandski lonac na rešetku i napunite ga sa 3 inča ključale vode.

Zatvorite vrata pećnice i postavite je na 250 stepeni na pola sata, tokom kojeg voda proizvodi paru koja rastvara masne mrlje.

Isključite pećnicu i pričekajte da se dovoljno ohladi da je možete dodirnuti – otprilike sat vremena. Zatim bacite vodu i obrišite omekšanu prljavštinu vlažnom, sapunjavom krpom i isperite čistom, vlažnom krpom. Pustite pećnicu da se osuši na zraku, zatim vratite rešetke unutra.

Kako očistiti samočisteću pećnicu

Samočisteće pećnice su praktične, ali ne i beznaporne. Za početak, morate biti kod kuće i budni tokom ciklusa kako biste pratili eventualno izbijanje dima i požara. Također, iako ova funkcija ne koristi agresivne hemijske sprejeve, ipak proizvodi masni dim.

Stoga, morat ćete otvoriti prozore u kuhinji da bi ušao svjež zrak i držati kućne ljubimce van kuhinje. Na kraju, imajte na umu da se upotreba samočisteće funkcije ne preporučuje jer može skratiti vijek trajanja vašeg aparata.

  1. Kako biste spriječili požare, ispraznite pećnicu i očistite površinu šporeta. Samočisteće pećnice dostižu temperature preko 250 stepeni pa sve što dodiruje može biti oštećeno. Ne ostavljajte rešetke ili posuđe unutar pećnice tokom ciklusa samočišćenja.
  2. Obrišite zagorele komadiće hrane i ostalu labavu prljavštinu sa dna pećnice. Ovaj korak pomaže smanjiti dim i mirise koji se proizvode tokom ciklusa čišćenja. Također, smanjuje rizik od požara.
  3. Većina pećnica neće započeti ciklus samočišćenja ako vrata nisu zaključana. Ako vaša pećnica automatski ne zaključava vrata, pritisnite dugme za zaključavanje ili pomičite polugu da je zaključate. Ne pokušavajte ponovo otvoriti vrata pećnice dok se ciklus ne završi.
  4. Uključite funkciju samočišćenja pećnice. Koliko će dugo trajati samočišćenje pećnice zavisi od toga koju ciklus izaberete, i trebali biste planirati dodatno vrijeme za hlađenje. Većina nudi ciklus od 2 sata pogodan za lagano čišćenje i ciklus od 4 sata za jako prljave pećnice.
  5. Vaša pećnica će se isključiti kada se ciklus završi. Otključaće se kada se ohladi na standardnu temperaturu za pečenje.
  6. Obrišite vlažnom krpom kada se pećnica ohladi. Na kraju, vratite rešetke unutra i uživajte.

Stavite rešetke na peškir i ostavite ih da se potapaju najmanje 4 sata, ili preko noći ako je moguće. Istrljajte preostalu prljavštinu sa starom četkicom za zube, zatim isperite i osušite rešetke.

Kako očistiti staklena vrata vaše pećnice

Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu da napravite pastu koja se može nanositi i nanesite debeli sloj na staklo kako biste očistili masne mrlje na vratima vaše pećnice. Navlažite krpu toplim octom i stavite je preko paste. Počeće pjenušati kako soda bikarbona reaguje sa octom da omekša prljavštinu i rastopi masnoće.

Pričekajte sat vremena i uklonite krpu, brišući bilo kakve ostatke. Operite staklo sa toplom, sapunjavom vodom i vlažnom mikrofiber krpom, zatim ga prebrišite suvim. (Napomena: možda želite zaštiti pod ispred pećnice stavljajući peškire.)

Za tvrdokorne masnoće na staklu vaših pećničkih vrata, ponovo nanesite smjesu sode bikarbone, zatim je istrljajte sa prepoljenim limunom. Možda želite nositi gumene rukavice da zaštitite ruke od soka.

Neki čitaoci također preporučuju posipanje stakla sa nekoliko kašika vode, a zatim trljanje sa tabletom za mašinu za pranje sudova ili Magic Eraserom.

Savjeti za održavanje čistoće pećnice

Nikada nije zabavno, stoga ima smisla učiniti što možete da spriječite prolivene tečnosti i nerede.

• Ne pretrpavajte posuđe. Idealno je da imate barem centimetar slobodnog prostora između površine onoga što kuvate i vrha posude. Ako nemate toliko prostora, stavite prazan pleh za pečenje na donju rešetku da uhvati kapljice.

• Nanesite so na svježe prolivene mrlje kako biste ih olakšali za čišćenje. So će upiti tečnosti, pa kada se pećnica ohladi, možete obrisati nered.

• Nikada ne oblažite pećnicu aluminijumskom folijom. Folija može zalepiti za dno modernih pećnica i izazvati požar, plus to poništava vašu garanciju. Odvojivi, perivi podmetač za pećnicu je sigurnija alternativa. Kada se desi proliv, jednostavno izvadite podmetač i isperite ga.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Znate li kako da očistite pećnicu bez ribanja? Post Views: 8 Subscribe Notify of new follow-up comments new replies to my comments […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x