BANA i Bošnjaci.Net uputili pismo podrške reisu Kavazoviću

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) i web magazin Bošnjaci.Net upućuju podršku suverenoj, nezavisnoj i jedinstvenoj državi Bosni i Hercegovini, Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i Reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću. Bezrezervno podržavamo stavove Reisu-l-uleme Kavazovića izrečenim u intervju za MTV Igman o odbrani države, suvereniteta i institucija Bosne i Hercegovine, citat:

–        “Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način. Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH. A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi. Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”

Ovako jasan stav reisu-l-uleme Kavazovića da treba snažiti državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverinitet, jačanje i borbu kroz institucije, trebao je biti pozdravljen od svih društveno-političkih aktera u državi, uključujući i međunarodne institucije. Naravno, da je poželjno da i svi oni iznesu jasan stav kao reisu-l-ulema, da će raditi na snaženje države Bosne i Hercegovine, braniti njen suverinitet, institucije… Najzad, ustavna je obaveza svakog građanina da brani državu, njen suverinitet, teritorijalni integritet i sve institucije.

Međutim, nakon izjave reisu-l-uleme Kavazovića odmah su pokrenuli hajku udruženi megafoni velikonacionalističke srpske i hrvatske separatističke politike u Bosni i Hercegovini, i to baš one ratne politike koje su od 2. maja 1993. do 19. oktobra 1993., u zloglasnom hrvatskom logoru Turije držali i zlostavljali tadašnjeg tuzlanskog muftiju Huseina Kavazovića.

Sljedbenici i nasljednici genocidne i UZP politike čiji su upravo politički i vojni rukovodioci osuđeni na doživotne i više decenijske robije pred internacionalnim i domaćim sudovima. Unotač tome, takve politike godinama na čelu sa Dodikom i Čovićem, potpomognuti režimima iz Beograda i Zagreba,  blokiraju i ruše državne institucije, negiraju genocid, negiraju bošnjački narod i istovremeno ratnim pokličima huškaju na rat i prizivaju podjelu Bosne i Hercegovine. Upravo takvim antibosnaskim separatističko-nacističkim snagama zasmetali su stavovi Reisu-l-uleme o snaženju države i suveriniteta BiH. Jer Bošnjaci i svi građani Bosne nad kojima je izvršen genocid u vremenu srpsko-crnogorske i hrvatske agresije 1992 – 95, naravno da će se suprtostaviti separtatističkim namjerama, jer im se prijeti nestankom države i potpunog uništenja naroda.

Apsolutno je očekivano da su se uz srpsko-hrvatske separatiste i razbijače Bosne odmah oglasili Delegacija EU u BiH i OHR-a, kojima je očito zasmetao jasan stav reisu-l-uleme Kavazovića o snaženju države i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Zbog takvom licemjerstva osuđujemo ih javno, upravo što znamo kako su se iz istih centara moći odnosili u vremenu agresije na RBiH i nametanju embargo. Dok sada u „daytonskom miru” u Sarajevu parazitski stoluju a godinama se oglušuju na srpske i hrvatske napade na državu, suverinitet, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, blokiranje institucija Bosne i Hercegovine, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, napadi na preživjele žrtve genocida, diskriminacija nad povratnicima, zabrana bosanskog jezika, postrojavanje fašističko-terorostičkih paramilitarnih četničkih i ustaških formacija… i sve to prešućuju, dok sada se oglašavaju i svima nam je jasno, da im smetaju oni koji imaju nedvosmislen i jasan stav prema državi Bosni i Hercegovini a koji nemaju rezervne domovine.

Mi građani Bosne i Hercegovine čiji su članovi porodica brutalno pobijeni u genocidu i UZP-u, na posljetku životni prostor na kojem živimo vjekovima kao autohtono stanovništvo  potpuno je opljačkano, porušeno, isrijebljeno / etnički očišćeno, dok je mnogim porodicama je zatrt trag postojanja… I evo mi nakon što smo preživjeli genocidnu agresiju a zatim su nas planski i sistematski raselili po cijelom svijetu. Ali unotač tome, stojimo uz Bosnu i Hercegovinu i vraćamo se svojem topraku i svojoj domovini, jer mi druge domovine nemamo. Podržavamo stavove uvaženog Reisu-l-uleme Kavazovića ali i pozivamo sve političke stranke, političare, javne ličnosti i vjerske lidera, da jasno i nedvosmisleno ponove ono što je rekao Reisu-l-ulema “da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način”, onda će biti mirna Bosna, međusobno poštovanje i napredak u državi koja može i treba biti za primjer.

S poštovanjem,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija:
[email protected]
[email protected]


Bošnjaci.Net: [email protected]

8. mart 2023

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] BANA i Bošnjaci.Net uputili pismo podrške reisu Kavazoviću […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x