Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović

Podijelite ovaj članak:

Piše, Muhamed Mahmutović, pisac

Ne vjerujem da je iko na dunjaluku mogao smisliti bolje ime za savez vječitih neprijatelja (srpskohrvatskih politika), od onog kojeg su mu dali međunarodni sudovi, a to je Udrguženi zločinački poduhvat (UZP)!
To se do sad nebrojeno puta pokazalo istinitim, a najnovija sihronizovana hajka, na prvu i zadnju liniju odbrane Bošnjaka, uvaženog Rejsulemu, Husein ef. Kavazovića, je otvoreni poziv na gašenje te funkcije, a njega valjda čeka staro mjesto u logorima kojima su upravljali ovi što bi ga sad ućutkali.


Naslovi, nazovi-bosnaskih medija su totalno sihronizovani s njima, pa bez ikakvih ograda i komentara prenose izjave članova UZP-a.
Šta će reći običan čitalac kad pročita naslov, recimo, na N1 “Ef. Kavazović izjavom o “branjenju institucija i države BiH” izazvao oštre osude? Pa naravno, pomislit će odmah da je Rejsulema uradio nešto jako loše dok izaziva “oštre osude”. A da je u naslovu stajalo to da je izazvao oštre osude među članovima UZP-a, onda bi to kod običnih ljudi stvaralo drukčiju sliku o tome.
A šta je to Rejsulema izjavio pa su se u UZP-u toliko uskomešali? Govoreći o sadašnjem stanju u BiH, reis Kavazović je rekao sljedeće: “Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način. Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH. A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi. Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”
Prvi iz UZP je reagovao lik sa crne američke liste, koji je dosad uradio stotine konkretnih protivustavnih i protivzakonitih radnji, Milorad Dodik, a podržala ga je njegova ekipa sa Pala. Taj (ne)čovjek godinama vrijeđa najbrojniji narod i svodi ga na vjersku skupinu. Prijeti nestankom države i zove je lažna. Bošnjake naziva lažnim narodom i dehumanizira ih na svakom koraku. Bosanski jezik naziva lažnim jezikom i ne odzvoljava njegovu upotrebu u školama itd.


Sve to nimalo nije nikad zasmetalo njegovim koalicionim partnerima okupljenih oko HDZ-a u zločinačku udrugu nazvanu HNS. Nisu u ovome vidjeli ništa loše, niti su pozvali koga da sankcioniše ovog obrijanopg četnika, jer nije njih nazivao u etničkom smislu katolicima, niti negira hrvatski jezik, ne pomišlja da uvrijedi njihove vjerske autorite… Njihov portpalrol je poslao oštro saopćenje u javnost koje glasi:
“Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude. Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, navode iz HNS-a.
Zapitajmo se svi na kraju.
Kako se stvarno Rejsulema Kavazović usudio reći da će Bošnjaci svoju domovinu, svoju slobodu i svoje živote braniti oružjem?
Zar ne bi trebalo kao devedesetih godina da svezanih ruku uđe u njihove logore, trpi poniženja i maltretiranja? Oni hoće Rejsulemu koji se neće miješati u emanet koji mu je povjeren, a to je borba za prava Bošnjaka i jednakost sa drugim narodima. Ko je od njega čuo da vrijeđa i ponižava bilo koju vjesrku skupinu ili narod. On čak ćuti i na očite i gnusne laži mitropolita Hrizstoma o broju srušenih crkava, dok svjedoči protiv heroja odbrane BiH, generala Atifa Dudakovića, jer svako zna da to nije istina i da su crkve, koje su bile u zoni odgovornosti Armije BiH, obnavljane u vrijeme agresije. Ćuti i na zabrinutost nadbiskupa Tome Vukšća u Vatikanu zbog “velikog broju muslimana u BiH”!


Sad bi trebalo d aćuti i na očite pokušaje da se Bošnjaci potpuno marginaliziraju i da sve poluge vlasti u državi preuzmu članovi UZP-a, koji su se u prošlosti prema Bošnjacima i njihovim svetinjama odnosili baš ljudski.
O svemu tome svjedoče brojne presude međunarodnih sudova. Za genocid nad Bošnjacima je pravosnažno presuđena SPC, pred sudom u Parizu, a IZ se nigdje ne spominje u nikakvom negativnom kontekstu.
Hoće li Bošnjaci čekati hašlame ili će odlučno ustati u odbranu svog vjerskog poglavara, pitanje je za milion dolara!


Subscribe
Notify of

8 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović Post Views: 187 […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović Post Views: 44 […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović […]

[…] Nek’ visi Rejsulema, Husein ef. Kavazović Post Views: 30 […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x