Fata je pronađena u grobnici u Bešićima, imala je samo 26 godina, i u grobnici je grlila svoju djecu, ni mrtva njih mrtve ispuštala nije.

Znate li za sudbinu majke Fate Gabeljić iz Vlasenice?

(Fata Gabeljić rođena Ibišević, 1966-1992)

Na početku srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992., godine jedni od najbrutalnijih zločina deševali su se u Vlasenici i oko nje. To pokazuje i priča o Fati Gabeljić i njenoj malodobnoj djeci. Bježala je iz svog sela majka Fata, sa svoje dvoje djece u naručju. Uplašena, ali odlučna da spasi svoju djecu, sebe i ne mora.

Bježala je sa samo njih dvoje u naručju, četverogodišnja Edina i dvogodišnji Avdo. Bježali su sa svojim komšijama, sa svojim prijateljicama i njihovom djecom. Pokosio ih je rafal, pobio ih sve.

Fata je pronađena u grobnici u Bešićima, imala je samo 26 godina, i u grobnici je grlila svoju djecu, ni mrtva njih mrtve ispuštala nije. Vječno ih zagrilila i u dženet male ptice unijela. Radosna uvijek će biti.

Kakav li je to tzv. vojnik tzv. vojske koji je na nišanu vidio žene i djecu i pucao i pogodio? Da li je uopšte to čovjek? Vjerujem da nije, da ako živi i on i njegovi potomci pate se u prokletsvu svojih nedjela i zločina. Volio bih da je osuđen i da se zna ko je?

Ako nije živ onda tamo kad svi dođemo pred Boga Jednoga i on i Fata će stati. Pitat će ga Fata što je ubi, što ubi njeno dvoje djece u naručju. Njegovoj patnji nikad kraja neće biti.

Kakav je to čovjek, i da li je čovjek uopšte, koji ubijenu Fatu i njeno ubijeno dvoje djece sve troje zagrljeni u smrt otišli, zakopa u grobnicu zagrljene? Kako se danas osjeća? Zašto je šutio tolike godine, zar su sve noćne more i sve njegove patnje bile nedovoljnje da progovori.

Jedino što mi pada na pamet jeste da to, ti zločinci, nisu ljudi. Nego neka posebna nesorta neljudi, koji možda izgledaju kao mi, a nemaju srca. Nemaju emocija, nemaju nade, nemaju sreće, nemaju zadovoljstva ni u čemu, nemaju ništa, nemaju ni sebe pa i drugima koji živješe ljudski želješe to da uzmu za sebe. A uzeše sebe sebi i u svojoj mržnji uginuše ko posljednje gnjide stine.

To su ti zločinci, bez pomena ostali, a Fata i Edina i Avdo živjet će vječno i ovdje na dunjaluku i za Tamo da ne govorimo. Tamo (u dženetu) već se smiješe i selame im šaljemo. Zaboraviti vas nikad nećemo. Edina već je cura, Avdo gordi momak Bošnjak jaki kao i njegovo ime jako su živi samo mi to još ne vidimo.

Uđoh u kuću, nakon akšam namaza, zagrlih svog dvogodišnjeg sina i četverogodišnju kćer. “Babo, uzmi i mene kad si i njega.” reče moja četverogodišnja kći, a mene jeza ufati.

Taog dan 2.maj 1992. godine u Bešićima su ubijeni:

  • Halilovic Mujo
  • Halilović Džemila
  • Selimović Fatima
  • Gabeljić Sitna (Fatina svekrva)
  • Gabeljić Fata
  • Gabeljić Edina
  • Gabeljić Avdo

Rahmet im duši.

(Ahmed Hrustanović, Facebook/Senzor.ba)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

6 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

To se zogen srbi jeste srbi. Oni Emanuel Boga da imaju Boga ne bi prekrstili i ubili ljude ne znam kao kad je mislis

Ali postoji Bog. Tada ubijanje za naciju nece biti vazno. Nijedna nacija nema privilegiju da pobjegne smrt. Kako su glupi ti koji ubijaju misle da ce s time uzvisati svoju naciju. Kako su to vjernici nisu nimalo na isusa gledali. Isus nije bez razloga rekao ne znaju oni sta cine ne znaju kakav grieh cine. Ovo koji su ucinili nemaju veze sa krsanstvom ovo su najveci bez vjernici

Anonim

Strasan zlocin, kao i u rerni ispecene srpske bebe, kao i u jamama bacani Srbi, kao i u Jasenovcu ubijeno preko 700000 ljudi, zena, dece, staraca,

Da komentarisemo uljudno ?
Ko god da si ti nisi normalan 😡znas li ti uopste kakve su zlocine zlikovci pocinili u Vlasenici nad nasim starim roditeljima a tu ubrajam i svoje ubijene roditelje🥲🥲 nad djecom🥲
U paklu gorili zajedno sa svojim porodicama abd🤲🤲

[…] Fata je pronađena u grobnici u Bešićima, imala je samo 26 godina, i u grobnici je grlila svoju dj… […]

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x