Iz udruženja žrtava pozvali EUFOR i NATO da zaštite povratnike

Podijelite ovaj članak:

Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice, u reakciji povodom privođenja Mirsada Omerovića, pozvali su EUFOR i NATO da zaštite povratnike. 

– Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici – navodi se u reakciji.

Dodaje se da “niko nema nadležnost, ali baš niko, od SIPA-e, raznih tužilaštava, niko i ne želi poduzeti bilo koje mjere”.

– Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a – poručili su iz udruženja žrtava.

Podsjećamo, policija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta privela je Mirsada Omerovića nakon što je negodovao zbog koncerta, koji je 11. jula, kada je u Potočarima ukopano još 30 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srcrenici, održan ispred crkve u Srebrenici. 

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Iz udruženja žrtava pozvali EUFOR i NATO da zaštite povratnike Post Views: 43 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x