Kurtćehajić: Popusti li se Dodiku BiH je na korak do podjele

Podijelite ovaj članak:

Pitanje vlasništva nad nepokretnom imovinom je biti ili ne biti za Bosnu i Hercegovinu i popuštanje Miloradu Dodiku bi dovelo državu na korak do podjele, izjavio je akademik Suad Kurtćehajić, dodajući kako je laž da je slovom Dejtonskog sporazuma nepokretna imovina data entitetima.

Akademik Kurtćehajić pozvao je sve pravnike i političare u entitetu Republika Srpska da kažu koja je to odredba odnosno član i stav, bilo Ustava Bosne i Hercegovine ili nekog drugog aneksa Dejtonskog sporazuma, na kojoj Dodik i njegov politički establišment zasnivaju svoju tvrdnju i šire neistinu da je nepokretna imovina slovom Dejtona data entitetima, “pokušavajući da cijelom svijetu prodaju rog pod svijeću”.

Bosni i Hercegovini, kako se navodi u saopćenju Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban, u postupku sukcesije i Sporazuma potpisanog u Beču 29. juna 2001. godine od strane država nasljednica bivše Jugoslavije, koji je stupio na snagu 2004. godine, kao jednoj od država nasljednica po istim principima i pravnim osnovama pripada u vlasništvo sve ono što pripada i drugim državama sukcesorima.

– Bosna i Hercegovina slovom Ustava BiH, što jasno stoji u članu 1. stav 1. jedina ima pravni kontinuitet što znači da nastavlja uživati prava ranije Republike Bosne i Hercegovine.

Dodikova politika se ne miri sa tim. Ona pokušava na svaki način da ospori Bosni i Hercegovini ono što pripada drugim državama nastalim raspadom ex Jugoslavije. U tom smislu se pravna tumačenja podešavaju Dodikovim političkim zahtjevima – navodi se u saopćenju.

Suština Dodikove politike je, kako ističu, da se BiH učini praznom ljušturom koja nema svoju imovinu, a sve pod izgovorom da je entitet taj koji je bez imovine prazna ljuštura.

– Na potezu je visoki predstavnik koji uporište ima u članu 3. stav 3. b) gdje stoji: entiteti i sve njihove administativne jedinice će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucija BiH. Opšta načela međunarodnog prava su sastavni dio pravnog poretka BiH i entiteta.

Ova odredba jasno ukazuje da je država nadređena entitetima i zahtijeva od strane entiteta poštivanje Ustava BiH i  institucija BiH, a prije svega Ustavnog suda čije su odluke konačne i obavezujuće kao i poštivanje međunarodnog prava i  u tom smislu sporazuma o sukcesiji potpisanog od strane država nasljednica ex Jugoslavije – pojašnjava Kurtćehajić.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kurtćehajić: Popusti li se Dodiku BiH je na korak do podjele Post Views: 1 […]

[…] Kurtćehajić: Popusti li se Dodiku BiH je na korak do podjele Post Views: 1 […]

[…] Kurtćehajić: Popusti li se Dodiku BiH je na korak do podjele […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x