Mujo Šahman: Vezan lisicama za volan vozio je cisternu punu eksploziva u Stari Vitez

Podijelite ovaj članak:

Manje od 48 sati nakon monstruoznog pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima i zatiranja svega živog, 18. aprila 1993. godine, tzv. HVO je imao spreman još krvaviji i još monstruozniji plan za Bošnjake u Starom Vitezu. Namjeravali su cisternom punom eksploziva, Stari Vitez i sve Bošnjake u njemu pretvoriti u prah.

Vozač cisterne bio je zarobljeni Bošnjak, Mujo Šahman, kojeg su teroristi tzv. HVO-a vezali lisicama za volan. Takve scene danas gledamo u Siriji i Iraku gdje ISIL kamionima bombama napada položaje svojih neprijatelja.

Mujo je sa svojom porodicom živio u Švicarskoj. Početkom aprila 1993. godine, u BIH je dovezao humanitarnu pomoć. Negdje kod Jajca, teroristii tzv. HVO-a su ga zarobili i zatvorili u UZP logor u OŠ “Dubravica” kod Viteza. Dva dana nakon stravičnog pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima, 18. aprila 1993. godine (kako u svojoj knjizi 48 sati pepela piše Munib Kajmović), teroristi tzv. HVO-a vezali su Muju Šahmana za volan velike cisterne napunjene eksplozivom i naredili da je odveze u Stari Vitez, u onaj sasvim mali dio grada koji je ostao pod kontrolom Armije RBiH. Prečnik te slobodne teritorije nije bio viši od 500 metara.

Cisterna s tonama eksploziva trebala je, prema projekcijama, potpuno raznijeti taj dio grada u kojem je, osim pripadnika Armije RBiH, bilo mnogo civila. Teroristi tzv. HVO-a, trebali su je aktivirati kad Mujo dođe na tačno određeno mjesto. Međutim, kako su svjedočili očevici, Mujo je u jednom trenutku naglo dodao gas i brzo se našao na samom izlazu s teritorije Armije RBiH. Cisterna je tu i eksplodirala. Poginulo je šest civila, a gotovo pola istočnog dijela Starog Viteza porušeno je.

Nisu tačna neka pisanja da se Mujo sam prijavio da vozi cisternu jer su mu navodno prijetili da će mu pobiti zarobljenu porodicu. Mujina porodica nije bila u logoru. Prema svim opisima tog događaja, Mujo Šahman znao je da ide u smrt. Nije bilo ni suda ni porote. Sve se dogodilo u nekoliko minuta. Znao je samo da je zatvoren i da mu je presuđeno zato što se zove Mujo i što zna voziti kamion. Nikad nećemo saznati o čemu je razmišljao u tih nekoliko minuta prije smrtnog hropca. Njegovi rođaci koji su s njim rasli rekli su nam da Mujo nikada nije čitao ni Sokrata ni Shakespearea, a ipak će za sva vremena ostati upamćen kao veliki “Vitezov vitez”.

Mujo Šahman, rođen je u Vlasinju kod Mrkonjić-Grada 7. februara 1966, pišu Bošnjaci Hercegovine.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mujo Šahman: Vezan lisicama za volan vozio je cisternu punu eksploziva u Stari Vitez Post Views: 0 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x