Neobična ljubavna priča: Zavoljeli se i vjenčali u logoru, zajedno dizali ustanak i podržavali jedno drugo do samog kraja

Za žene je 19. vijek još uvijek bilo mračno doba. Ženin zadatak bili su brak i porodica, a tek je poneka veoma hrabra, uporna, nepokolebljiva, talentovana žena uspjela da izađe iz ovog okvira i utre put za buduće generacije.

Jedna od njih bila je i Jelisaveta Načić, Beograđanka koju danas znamo kao prvu ženu sa diplomom arhitekte na ovim prostorima, ali i prvi glavni arhitekta Beograda. Zanimljivo je da je, iako nije imala podršku porodice u svojim namjerama da se iškoluje, ona je studije finansirala svojim mirazom! Načić je iza sebe ostavila prelijepa zdanja koja su krasila predratni Beograd, a neka od njih krase ga i danas. Ona je projektovala OŠ “Kralj Petar Prvi” iznad Saborne crkve, parohijsku crkvu Aleksandra Nevskog, dijelove Terazija, Velikog i Malog Kalemegdana, zelene barokne stepenice s česmom od ripanjskog kamena preko puta francuske ambasade, ali i puno raskošnih privatnih kuća.

Rat je prekinuo Jelisavetinu plodonosnu karijeru i njen život odveo u nekom sasvim novom smijeru, donijevši joj puno tuge, bola i izazova, ali i veliku ljubav. Ona 1916., zajedno sa još oko 15. 000 srpskih intelektualaca i patriota, biva zatočena u mađarski logor Nežider.

Jelisaveta je baraku dijelila sa još 15 žena, a kako je sa svojih 38 godina bila najstarija na sebe je preuzela ulogu stariješine. Po svjedočenju žena koje su boravile u Nežideru, uslovi su u ovom logoru bili fleksibilni – one su mogle da razmjenjuju pisma sa spoljašnjim svijetom, ali i da primaju posjete. Tako je i Jelisaveta primala posjete od strane nekoliko godina starijeg, naočitog albanskog revolucionara i intelektualca Luke Lukaja, koji je takođe bio interniran u ovaj logor. Između para se rodila ljubav koja je već godinu dana kasnije krunisana brakom, a ubrzo je na svijet došla i njihova kćerkica Lucija.

Ova mala porodica puštena je na slobodu pred kraj rata intervencijom Lukinog ujaka, nakon čega su pokušali da na noge stanu u Beogradu. Ipak, poslije dvije godine života u prijestonici oni se sele na Skadar; vjerovali su da će život u blizini mora stati na put problemima sa zdravljem njihove kćerkice Lucije, koja je tada bolovala od upale pluća.

Luka je poticao iz vrlo imućne porodice; od oca je naslijedio brojnja imanja u Albaniji koja ne samo da su ih izdržavala čitavog života, već su mu dala slobodu da radi na svojim revolucionarnim idejima i otvoreno se bori za svoja politička uvjerenja. Blisko je sarađivao sa Srbijom i prije Prvog svetskog rata, a po dolasku u Skadar borio se protiv italijanske dominacije u Albaniji i aktivno se zalagao za ideju da Albanija bude u sastavu novoformirane južnoslovenske države. On i Jelisaveta su čak učestvovali u gerilskim borbama za oslobađanje Albanije od italijanske okupacije.

Supružnici su upravo na talasu svog političkog djelovanja prognani iz Skadra 1923. godine, nakon čega se sele u Dubrovnik, a tamo su, u starom dijelu grada, živjeli do smrti. Ni Lukaj ni Jelisaveta nisu bili više politički aktivni, ali je ovaj intelektualac ipak našao načina da pokaže svoj otpor – tako se 1928. odrekao albanskog državljanstva kada je tamošnju vlast preuzeo kralje Ahmet Zogu. On je 1935. u Beogradu izdao i Arbansko‐srpskohrvatski riječnik.

Luka je vodio boemski život, a ni Jelisaveta nije imala prostora da napreduje u karijeri – on joj je branio da se zaposli. Život je posvetila porodici, prijateljima i putovanjima, a umrla je početkom maja 1955. usljed iznenadne bolesti. Poslije smrti svog muža Jelisaveta je Narodnoj skupštini FNRJ poslala molbu da joj dodijeli nacionalnu penziju, ali odgovor je stigao tek nakon što je umrla – odbijena je.

Jelisaveta je do kraja života osećala žal za rodnim Beogradom i često je maštala o tome da se u njega vrati.

/Zenablic.rs/

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Neobična ljubavna priča: Zavoljeli se i vjenčali u logoru, zajedno dizali ustanak i podržavali j… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x