Nikolaidis: Srbija nema drugu politiku osim velikosprske, dok god je tako nema mira na Balkanu

Podijelite ovaj članak:

Književnik smatra da lutanje limbom produžava zabluda da će neko sa strane pomoći. Oni od kojih mi očekujemo pomoć, kako poručuje, nijesu dobrotvorno društvo nego imperija.

„U ovom trenutku BiH i Crna Gora su spojeni sudovi. Velikosrpski nacionalizam, kao egzistencijalna prijetnja BiH, nipošto nije jedanako opasan sa i bez Crne Gore kao dijela mikroimperijalne, ubistvene mašinerije koju taj nacionalizam pokreće. Taj nacionalizam je, jednako tako, i egzistencijalna prijetnja Crnoj Gori“, istakao je književnik Andrej Nikolaidis, u velikom intervjuu za bosansko-hercegovački Stav.

On podsjeća da je u zadnjih četvrt vijeka taj nacionalizam dva puta pregazio Crnu Goru, ali da nije uspio pregaziti Bosnu. 

„Cijena odbrane Bosne je bila stravična, no Bosna nije pala. Crna Gora jeste. Dva puta, bez ozbiljnog otpora. Reklo bi se kako svako najviše priča o onome što mu fali: Crna Gora o junaštvu, recimo. Svejedno: čini mi se očiglednim da za BiH nije svejedno da li je Crne Gora građanska, multietnička država, članica NATO i ozbiljan aspirant za članstvo u EU, ili dio „srpskog sveta“, sprska Sparta takoreći“, ocijenio je Nikolaidis. 

S druge strane, dodaje on, jasno je i ovo – da je Bosna pala, danas Crna Gora ne bi postojala kao nezavisna država. 

„Posebna je priča što je od 1989. do 1996. godine Crna Gora uradila sve što je mogla da Bosna padne“, naglasio je Nikolaidis. 

Crnogorska opozicija pokazala se nesposobnom

On je mišljenja da vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori neće promijeniti ništa. 

„Ti će izbori biti sprovedeni pod punom kontrolom Beograda. Kako bih vam rekao: na izborima u logoru uprava je siguran pobjednik, kako je neko odlično primjetio“, ističe Nikoladis.

Smatra kako situacija u Crnoj Gori nije napeta poput one na sjeveru Kosova ili u BiH.

„U Crnoj Gori nema potrebe za nasiljem zato što je velikosrpski nacionalizam ostvario, i ostvarit će, sve svoje ciljeve nenasilnim sredstvima. Crnogorska politička elita, ona koja je sada opozicija, pokazala se apsolutno nesposobnom i nehrabrom. Da pojednostavim: u pokušaju da spasi vlastite stražnjice, ta je elita neadekvatno, zapravo mizerno reagovala na gaženje države koju je do juče vodila. Preciznije: koju je 2006. stvorila ili obnovila, svejedno. Posve sam siguran da su sve krivo napravili. Ne samo da je stradala Crna Gora nego će stradati i oni“, podvukao je Nikolaidis.

Naglasio je kako će se aktuelno stanje u regionu odužiti i da ga ne može okončati ništa što je dnevno-politički proces.

„Lutanje limbom produžava zabluda da će neko sa strane pomoći. Oni od kojih mi očekujemo pomoć nijesu dobrotvorno društvo nego imperija. U jednom trenutku učini nam se da je imperija uz nas i mi smo sretni kao dijete čiji je otac upravo išamarao nasilnike koji su ga zlostavljali u školskom dvorištu. No već u sljedećem trenutku naši su interesi i politike smetnja imperiji i onda imperija šamara nas“, naveo je Nikolaidis. 

Imperij koristi velikosrpski nacionalizam za preslaganje regiona

Imperij, prema njegovim riječima, očito, nema nikakav interes da Balkan bude stabilan. 

„Da je imao, stvar je mogla biti vrlo lahko riješena. Naše su zemlje već mogle biti u EU, što bi barem dok EU postoji, zatvorilo svaku mogućnost velikodržavnih politika u regionu. Umjesto toga, imperij danas podstiče te politike i direktno asistira u njenim sprovedbama, preko raznih svojih, viših ili nižih predstavnika i izaslanika. Umjesto kulturrasističkih narativa o „vjekovnim balkanskim mržanjama“ i našem „primitivizmu“, imperij je mogao zabraniti ideologiju koja je dva puta u pedeset godina u Bosni počinila genocid: velikosrpski nacionalizam, naime“, kazaoje Nikolaidis.

Istakao je da dok je taj nacionalizam ideologija Srbije – nema mira na Balkanu. 

„Velikodržavna ideologija odgovorna za genocide, koncentracione logore i podugačak spisak zločina mora biti zabranjena. Sve ostalo je, kako se kaže u Crnoj Gori, „prdnjava starog svata“, pod čim se misli na šuplju priču starca koji na svadbi drži zdravicu i mlati li – mlati. Umjesto toga, imperij velikosrpsku politiku ne samo da toleriše nego je, kako sam rekao, u ovom trenutku koristi za preslaganje regiona koje upravo sprovodi“, kategoričan je Nikolaidis.

On je stava da su na Balkanu ovom trenutku u sinergiji politike Moskve i Vašingtona. 

„Razumijem da je mnogima to teško prihvatiti. Ali kako nijesam na američkim parama i nijesam prisiljen da ponavljam budalaštine kojima me brifuju iz američkih ambasada i fondacija, za mene je očito – očito, pa o tome kao očitom i govorim“, rekao je Nikolaidis.

Beograd uspješno razara BiH i Crnu Goru

Prema njegovim riječima, sa stanovišta Bosne i Crne Gore, svejedno je ko je na vlasti u Beogradu. 

„Srbija nema drugu politiku osim velikosprske politike. Ta ideologija je potpuno premrežila tamošnje društvo, ona je u obrazovnom sistemu, medijima, institucijama, svjedno da li crkvenim, državnim, naučnim ili sportskim. Ja znam da je lakše i ugodnije praviti se da to nije tako. Neću da se igram toga“, poručio je Nikoladis.

On je mišljenja da Vučić neće prestati sa balansiranja između Istoka i Zapada jer mu ta politika, kako je kazao, daje rezultate.

„To levitiranje je opasno, ali ne za njega, nego za vas i mene. Dokle god on od imperije dobija ustupke i ima zeleno svjetlo za provođenje velikodržavnog projekta drugim sredstvima (rat mu ovom trenutku nije dozvoljen, što ne znači da sjutra neće biti – njemu ili sljedećem tamošnjem lideru), koja bi budala prekinula s politikom koja daje rezultate? Beograd uspješno razara BiH i Crnu Goru, koja postoji još samo kao prazna ljuštura suverene države. I dalje igra igru na Kosovu. Čitam, s vremena na vrijeme, smiješne najave o skorom Vučićevom kraju… Slobodan Milošević nije pao zato što je sprovodio velikosrpsku politiku nego zato što tu politiku nije uspješno proveo. Dok god Aleksandar Vučić to uspješno čini, za njegovu vlast nema zime. Uostalom, kao što sam rekao, problem nije Aleksandar Vučić personalno. Isto važi i za Milorada Dodika“, zaključio je Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis/Portal Analitika

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nikolaidis: Srbija nema drugu politiku osim velikosprske, dok god je tako nema mira na Balkanu Post Views: 1 # agresija# bogic bogicevic# milosevic# rat […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x